Op 13 februari 1971 komt Creedence Clearwater Revival binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Hey tonight’. Het nummer werd geschreven door John Fogerty. Behalve deze song stond ook ‘Have you ever seen the rain’ op het singletje, ook al gepend door diezelfde Fogerty. Een single met een dubbele A-kant dus! Beide nummers stonden op het album ‘Pendulum’. De bezetting van CCR bestond uit zanger, gitarist, songwriter John Fogerty (1945), zijn broer Tom Fogerty (1941-1990; gitaar), Stu Cook (1945; bas) en Doug Clifford (1945; drums). De groep speelt een karakteristieke swamp blues (moeras-blues), een mix van country, blues en rock n’ roll.

De geschiedenis van CCR begon al eind jaren ’50, wanneer de broers Fogerty de formatie Tommy Fogerty and the Blue Velvets oprichten.  Na vele optredens vergaren ze zo de broodnodige regionale bekendheid. In 1964 levert dat de groep een contract op bij platenlabel Fantasy Records. Dan wel op voorwaarde dat zij haar naam wijzigt in The Golliwogs. Er worden enkele singles opgenomen, maar nog zonder veel succes. In 1967 wordt nogmaals besloten tot een naamswijziging. Tom en Doug vinden dat hun sound een meer op Cajunmuziek geijkt boogierock-karakter moet krijgen. Zo ontstaat de naam Creedence Clearwater Revival.

Deze 3 elementen komen respectievelijk van Credence Newball, een vriend van Tom Fogerty, (de extra e is toegevoegd om het woord ‘creed’ (=credo of motto) te creëren) Clearwater komt van een tv-reclame voor Olympia beer dat de smaak van helder water (‘clear water’) zou hebben, Revival staat voor de nieuwe opleving van de groep, de trouw die men elkaar zweert. ‘Hey tonight’/ ‘Have you ever seen the rain’ bereikt de 6e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This