• Twitter
  • Facebook

Credits: Zach Klein, Wikipedia

Vandaag openen we wederom de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Echter: ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot heuse classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022.

Deze single van Counting Crows ligt daar ook veilig opgeborgen: ‘A long december’. Het nummer werd gepend door de zanger en mede oprichter Adam Duritz en stond op de LP ‘Recovering the satellites’. Het was het 2e album van de Amerikaanse band, dat een bescheiden notering behaalde in de Nederlandse Album chart. Maar het grote publiek kende hen hier op dat moment vooral van ‘Mr. Jones’, dat in 1993 een Tipparade notering behaalde in Nederland.

Duritz vertelde over het nummer aan muziekzender VH1: “Halverwege december 1995 werd een vriendin van mij, Jennifer, aangereden door een auto. En ik lag die hele maand, en in januari en februari in het ziekenhuis, net toen we begonnen aan het album. Elke ochtend en het begin van de middag ging ik naar de studio, het huis waar we opnamen, en we speelden de hele middag en avond. […] Op een dag verliet ik de studio om 2 uur ‘s ochtends, en ging ik naar het huis van mijn vrienden Smantha en Tracy, een klein huis, en ik praatte daar met hen. Ik maakte ze wakker, haalde ze uit bed en liet ze een paar uur met mij praten, en toen ging ik naar huis. Ik schreef dit nummer tussen 4 en 6 uur en ging de volgende dag terug naar het ziekenhuis, en ging ik naar het huis en ik speelde het voor de jongens voor het diner en leerde hen het spelen na het diner. […] Het is een nummer over terugkijken op je leven en zien dat er veranderingen gaande zijn, en voor een keer voor mij, ik kijk vooruit en denk, er komen voor mij betere tijden aan – ‘maybe this year will be better than the last’.”

In de videoclip speelt actrice Courteney Cox een rol; zij was op dat moment de vriendin van Duritz. De single ‘A Long December’ werd in Amerika een groot succes en behaalde de 6e plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland bleef ook deze single steken in de Tipparade (1997).

 
Translate »
Share This