Het coronavirus is nu ook in Nederland. Een man van rond de vijftig, die kort geleden in Lombardije is geweest, zit in isolatie en verblijft in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Heeft deze man ook meegedaan aan het carnaval in het zuiden? Minister Bruins van Volksgezondheid geeft aan, dat er volop onderzoek gaande is: “Het is goed dat direct een contactonderzoek start: wie is er met deze meneer in verbinding geweest. Op basis van het risico gaan we kijken welke maatregelen moeten worden genomen.” De minister zegt dat de besmette man dubbel getest is op Corona. „Als de test positief is, wordt er nog een tweede testresultaat door een ander laboratorium gecheckt om te kijken of dat een bevestiging is van de eerste test.”

Wat betekent Corona voor grote evenementen in Nederland? Kan het Eurovisie Songfestival nog wel doorgaan?  Volgens viroloog Ab Osterhaus kan het virus een bedreiging vormen voor het grote evenement dat in mei in Rotterdam plaatsvindt. Alles hangt er nu van af of en hoe het virus zich verder verspreid. De viroloog geeft aan, dat als de verspreiding van het coronavirus over een paar maanden nog niet onder controle is, is het niet verstandig om zoveel mensen uit alle delen van de wereld in Rotterdam bij elkaar te brengen.

“Je moet rekening houden met het scenario dat evenementen als het Eurovisie Songfestival niet door kunnen gaan, maar dat is afhankelijk van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt’’, aldus Osterhaus, die jarenlang voor het RIVM en het Erasmus MC werkte en zich bezighoudt met het voorkomen van infectieziekten.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival is inmiddels in gesprek hierover met het RIVM. “Er is nauw contact, maar dat is niet meer dan logisch. We nemen de dreiging allemaal enorm serieus”, zegt Danny Vormer. Hij is de NPO woordvoerder van het Songfestival. De uitspraken van viroloog Osterhaus neemt hij voor kennisgeving aan. Vormer: “Deze man is ongetwijfeld goed in zijn vak, maar wij volgen het RIVM. Hun advies is leidend en als ze zeggen: er is een concrete dreiging, dan komen we in actie. Het is nu nog te vroeg.”

 

 

 
Translate »
Share This