• Twitter
  • Facebook

Dragon FM en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. Dit mogen winnende acts zijn, maar ook acts die in de halve finale van het Songfestival bleven steken. Heb JIJ al gestemd?

In 2014 werd het Eurovisie Songfestival gehouden in Kopenhagen. Er doen zevendertig landen mee, waaronder een bijzondere act: een vrouw met een baard! Het is Conchita Wurst, het vrouwelijke alter ego van de artiest Tom Neuwirth, die deelneemt aan het festival voor Oostenrijk. Zijn bijdrage heet ‘Rise like a phoenix’ en dat slaat eigenlijk ook helemaal op Tom. Hij groeide op in een dorpje in de Oostenrijkse bergen. Al vroeg ontdekte hij, dat hij anders was dan de andere kinderen in het dorp. Hij vond het prettig om meisjeskleren aan te doen, maar wist dat het in het geheim moest. Op school kon hij zich zo immers niet vertonen.

Daarom kiest Tom voor een mode opleiding.  Daarnaast trekt muziek en het podium, waar hij de aandacht op zich kan vestigen. In 2006 neemt hij deel aan de talentenjacht Starmania, waar hij verliezend finalist is. Daarna maakt hij een tijdje deel uit van de jongensband Jetzt Anders. In 2011 staat hij voor het eerst met de travestie-act Conchita Wurst, met baard, op de bühne. Een jaar later neemt Wurst voor het eerst deel aan de nationale finale voor de inzending van Oostenrijk voor het Songfestival, maar verliest met ‘That’s What I Am’.

In het najaar van 2013 wordt alles anders. Als Conchita Wurst het podium betreedt tijdens de nationale finale en ‘Rise like a phoenix’ zingt, kiest het Oostenrijkse publiek massaal voor het nummer, dat bijna als een James Bond theme klinkt. Wurst wint de nationale finale glanijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in 2014 blijken The Common Linnets (de Nederlandse bijdrage) uiteindelijk de enige grote concurrent te zijn voor Conchita. ‘Rise like a phoenix’ wint het Eurovisie Songfestival.  Wurst wordt in Europa erkend als het symbool van vrijheid. Daarmee won Oostenrijk voor de 2e maal het songfestival, voor het eerst sinds 1966. “Rise like a phoenix’ bleef in Nederland echter steken in de Tipparade.

 
Translate »
Share This