Vandaag viert Claudia Brücken haar 57e verjaardag. Deze Duits zangeres werd bekend als voormalig lid van de band Propaganda. Deze groep werd opgericht in 1982 door Ralf Dörpe. Het Britse platenlabel ZTT Records (bekend van o.a. Frankie Goes to Hollywood) bood de band een contract aan met ‘Dr. Mabuse’ als eerste verbluffende resultaat. Met dank aan producer Trevor Horn!  Samen met Paul Morley maakte hij gebruik van de nieuwste technologische mogelijkheden en dan vooral het gebruik van computersamples.

‘Dr. Mabuse’ was weliswaar geen groot commercieel succes, maar gold al vlot na het verschijnen ervan als een bijzonder knap geproduceerde popsong. Propaganda werd gezien en gehoord. Na het succes van de eerste single verliet Andreas Thein de band Propaganda. Na zijn vertrek nam de band het album ‘A Secret Wish’ op, met daarop de zeer succesvolle singles ‘Duel’ (Eye to Eye) en ‘P-Machinery’. Het album, dat zeker ook opviel door de zang en markante stemmen van de frontvrouwen Brücken en Freytag, werd met miljoenen verkocht.

Daarna zakte het succes van Propaganda in. Het remix-album ‘Wishful Thinking’ was geen commercieel succes en de band wilde van het platencontract af. Het gevolg was een rechtszaak met ZTT.  Claudia Brücken,  die inmiddels getrouwd was met producer Morley, verliet de band. Bij ZTT bracht zij onder de naam Act (met Thomas Leer) het album ‘Laughter Tears and Rage’ uit. In 1990 bracht ze een soloalbum uit: ‘Love: And a Million Other Things’. Het album was populair onder Propaganda-fans maar haalde geen hoge posities in hitlijsten. Propaganda maakte intussen nog een laatste album op de markt, maar zonder Claudia: ‘1234’, dat echter gematigd positief werd ontvangen.

Bandoprichter Dörper verliet Propaganda tijdens de opnamen van 1234 en scoorde in Duitsland nog een hit met “Dr. Acid & Mr. House”. Hij wist daarna zijn oude band Die Krupps weer bijeen te krijgen, en wist het industrial-rockgenre gedurende de jaren negentig zeer populair te maken in met name Europa en de Verenigde Staten.

Propaganda probeerde (met Claudia) in 2000 een comeback te realiseren met nieuw materiaal. De poging bleek echter vruchteloos, commercieel succes bleef uit. Ze traden nog eenmaal op in de originele bezetting met het nummer ‘Dr. Mabuse’, tijdens Princes Trust concert (november 2004) op Wembley als een tribute voor producer Trevor Horn. Andere bands die optraden waren Frankie Goes To Hollywood, Yes, Buggles, Lisa Stansfield, Art of Noise, Belle & Sebastian, Dollar, t.A.T.u., Seal, Grace Jones, ABC en de Pet Shop Boys.

Een nieuwe comeback in 2006 was ditmaal zonder Brücken en Dörper.  Claudia nam het minialbum ‘Item’ op met Paul Humphreys (van Orchestral Manoeuvres in the Dark) onder de naam OneTwo. Later vormden ze tot 2013 het duo OneTwo.

 
Translate »
Share This