• Twitter
  • Facebook

Credits: Argo

De Amerikaanse zanger Clarence ‘Frogman’ Henry is overleden op 7 april. Zijn bijnaam “Frogman” dankte hij aan de kikkergeluiden die hij op zijn eerste singel ‘Ain’t got no home’ maakte.  In Nederland en vele andere landen was hij het meest succesvol met zijn singel (I don’t know why) ‘But I do’. In Amerika en Engeland stond hij met het nummer respectievelijk op nummer 4 en nummer 3.

Henry begon op zijn achtste met het volgen van pianolessen. Tijdens zijn tijd op de middelbare school ontwikkelde hij zelfstandig zijn pianospel. Zijn grootste voorbeelden was Fats Domino. In 1952 vroeg zijn muziekdocent of hij wilde meespelen in het schoolbandje Bobby Mitchell & the Toppers. Daar speelde hij zowel piano als trombone.  In 1956 brak Henry landelijk door met zijn singel ‘Ain’t got no home’. In dat nummer zong hij met drie stemmen: zijn eigen stem, een meisjesstem en een heel lage stem. Aan die lage stem die klonk als een kikker, hield hij de bijnaam Frogman over. In de Billboard Hot 100 bereikte hij in 1957 de twintigste plaats. De singels die volgden, worden echter geen hits.

Maar in 1961 beleefde Henry een comeback door de singel (I don’t know why I love you) ‘But I do’. Behalve in Amerika en Engeland was het nummer ook in Nederland succesvol. Niet in de Veronica Top 40, want die bestond nog niet, maar in de maandelijkse hitlijst van Muziek Expres. Veel mensen dachten bij het horen van ‘But I do’ dat het werd gezongen door een blanke zanger. Dat idee werd versterkt, doordat op het album ‘You always hurt the one you love’ een blanke man afgebeeld. De afgebeelde man was zijn producer Leonard Chess.

Ook de opvolger ‘You always hurt the one you love’, een oude hit van The Mills Brothers, was in Amerika en Engeland succesvol. Daarna volgden nog drie kleine hitjes: Lonely street, On bended knees en A little too much. Hoewel zijn landelijk succes daarna afnam, bleef hij jarenlang in clubs in New Orleans spelen. Daarnaast stond hij achttien keer in het voorprogramma van The Beatles, tijdens hun tournee door Amerika en Canada. In 1983 ging Henry voor zes maanden naar Engeland, waar hij een album opnam. Op die plaat stond de singel ‘That old piano’, dat in Nederland opvallend genoeg de tipparade haalde. Henry werd 87 jaar.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This