Vandaag viert Chris Rea zijn verjaardag. De Britse zanger is intussen 70 jaar geworden. Hij is vooral bekend van zijn elk jaar terugkerende kerst hit ‘Driving Home For Christmas’. En toch haalde deze single nooit een notering in de Nederlandse Top Veertig. Is dat niet gek? Met andere nummers had hij meer succes, zoals “Fool’ (If you think it’s over), ‘I can hear your heartbeat’ en ‘Josephine’, een nummer dat hij schreef voor zijn dochter. De oorspronkelijke albumversie verscheen op ‘Shamrock Diaries’. ‘Josephine’ en ‘Driving home for Christmas’ staan jaarlijks genoteerd in de TOP 2000 van NPO Radio 2.

Verder schreef hij een aantal nummers voor films, en een aantal van zijn bekendere nummers werden gebruikt als themamuziek. Hij speelde zelf in twee films, in 1985 in Willie and the Poor Boys en in 1999 in Parting Shots, waar hij tevens de muziek van deed. Hij schreef en produceerde de film La Passione, die in 1996 verscheen. Met Shirley Bassey leverde hij de single ‘Disco la Passione’ af. (1997)

De laatste jaren tobt Chris Rea met zijn gezondheid. In 2001 werd hij gediagnosticeerd met alvleesklierkanker. Hij beloofde zichzelf dat als hij deze ziekte zou overleven hij terug zou keren naar zijn roots, de blues, wat resulteerde in de omvangrijke box ‘Blue guitars’ met een prachtig overzicht. Zijn laatste plaat ‘Road Songs For Lovers’ verscheen in 2017.

 
Translate »
Share This