Vandaag viert Chris Montez zijn 78e verjaardag. Je kent de Mexicaans-Amerikaanse zanger misschien nog wel van zijn hit ‘Ay no digas’ uit de seventies. In zijn tienerjaren zat hij op dezelfde middelbare school als de leden van The Beach Boys. In die tijd werd hij een fan van Ritchie Valens. Die inspireerde hem om zelf ook platen op te nemen. Het resultaat was zijn eerste single ‘She’s my rockin’ baby’,  die uitkwam in 1960.  Zijn grote doorbraak volgt drie jaar later met ‘Let’s dance’, dat het tot de 4e plaats schopt in Amerika en daar uitgroeit tot zijn grootste hit.

De single wordt ook een hit in Engeland en dus besluit Chris daar op tournee te gaan. In zijn voorprogramma staan . . . . . The Beatles! Dit pas beginnende bandje vierde op dat moment zijn eerste successen met ‘Love me do’. Als zijn succes tanende is, besluit Chris muziek te gaan studeren.  Een nieuw platencontract,  die producer Herb Alpert hem aanbied, weigert hij in eerste instantie. Maar later tekende hij toch.  De aarzeling zat `m daarin dat Herb Alpert wilde dat hij van rock-‘n-roll overschakelde op een rustiger repertoire.

Montez ging overstag en het leverde hem in 1966 en 1967 vijf Amerikaanse hits op, waaronder ‘Call me’ en ‘The more I see you’. Die laatst genoemde single werd in de Veronica Top Veertig zijn eerste hit. Op de volgende moest hij wachten tot 1972. Met ‘Loco por ti’ scoorde hij die zomer een top tien hit in Nederland. Met de opvolger ‘Ay no digas’ (1973) sleepte hij een Alarmschijf binnen bij Radio Veronica en het bereikte de 3e plaats in de hitlijst. In Oostenrijk werd het zelfs een nummer 1-hit. Hoewel ‘Ay no digas’ in Engeland geen hit werd, werd daar zijn debuut hit ‘Let’s dance’ opnieuw uitgebracht, wat hem in dat land een tiende plaats opleverde. In 1974 behaalde ‘No one knew’ hier nog een Tipparade notering, maar daar bleef het bij. Ook een in 1983 uitgebracht Spaanstalig album wist geen potten te breken. Momenteel treedt Montez nog steeds op in het golden oldies circuit.

 
Translate »
Share This