• Twitter
  • Facebook
Foto: BaucoupKevin, Wikipedia

Vandaag viert Chris Lowe zijn 63e verjaardag. Gefeliciteerd! Samen met Neil Tennant vormt hij de Pet Shop Boys. Het duo ontmoette elkaar bij toeval in 1981 in een elektronica-zaak in Londen, waar Neil een kabel voor zijn pas gekochte synthesizer zocht. Het kostte de verkoper ruim een kwartier om de betreffende kabel te vinden. Zo raakte Chris, die op dat moment binnenkwam, aan de praat met Neil. Tijdens de ontmoetingen erna bleek het muzikaal gezien te klikken en ontstond het eerste nummer (‘Jealousy’). Het duo vernoemde zichzelf naar vrienden die boven een dierenwinkel woonden, bekend als de ‘Pet Shop Boys’.

In 1985 ontmoetten Neil en Chris manager Tom Watkins, die hen een platencontract bezorgde bij het Parlophone-label van EMI. Neil nam ontslag als muziekjournalist bij Smash Hits, om zich volledig op hun carrière te kunnen storten. De single ‘Opportunities’ kwam uit, maar haalde de Britse single Top 100 niet. In november 1985 volgde een nieuwe, door Stephen Hague geproduceerde, versie van ‘West End girls’, die in 1986 een nummer 1-hit werd in onder meer Engeland en Amerika. In de Nederlandse Top Veertig bereikte deze debuut single van Chris en Neil de 3e plaats. Het duo nam met Hague ook hun debuutalbum ‘Please’ op. Het leverde de singles ‘Love comes quickly’ en het fenomenale ‘Suburbia’ op.

Andere grote hits waren o.a. ‘It’s a sin’, ‘Always On My Mind’, ‘Go West’, en ‘What have I done to deserve this’, wat de comeback betekende voor Dusty Springfield. Ook werkte het duo samen met David Bowie (‘Hello spaceboy’) en Robbie Williams (‘She`s madonna’). De Pet Shop Boys zijn nog steeds actief: hun laatste album ‘Hotspot’ kwam uit in 2020, dat de 3e plaats behaalde in de Britse album chart.

 
Translate »
Share This