• Twitter
  • Facebook
Foto: Stefan Brending, Wikipedia

Vandaag viert Chris de Burgh zijn 74e verjaardag. Gefeliciteerd! Aanvankelijk dacht de Ierse zanger zijn brood te gaan verdienen in de literatuur. Hij studeerde tenslotte succesvol af in de literatuur en hij behaalde daarvoor een Master of Arts-graad. Maar muziek had toch al vroeg zijn aandacht. Zo zong hij al in het kasteel van zijn opa, die was omgetoverd tot een hotel, voor gasten. Zijn stem trok later de aandacht van platenmaatschappij A&M Records, die het met hem wilde proberen. Bij datzelfde label was Supertramp ondergebracht.

Dit betekende het begin van de Burgh’s muzikale carrière, want die band maakte net furore met Crime of the Century en Chris mocht het voorprogramma verzorgen. Hij vertolkte toen nummers van zijn debuutalbum ‘Far beyond these castle walls’. Hij maakte vele albums en singles, waarvan ‘Flying’ het opvallend goed deed in Brazilië. Maar helaas bleef het succes voor veel van zijn albums in Europa en Amerika beperkt.  Een aantal platen behaalde wel de album lijsten, maar commerciële uitschieters ontbraken. Groot succes volgde pas in 1986 met zijn enige wereldhit ‘The lady in red’.

Het nummer kwam uit in juni 1986, op zijn achtste en meest verkochte album ‘Into the light’.  Volgens Chris schreef hij ‘The Lady In Red’ in twintig minuten tijd. Maar er moest nog wel aan geschaafd worden. Daar nam hij dan een half jaar voor, maar toen was het ook áf. Chris de, maar verfijnde hij over de periode van een half jaar, voor het uiteindelijk op het album ‘Into The Light’ terecht kwam.

Het lied gaat over De Burghs liefde voor zijn vrouw Diane, meer in het bijzonder zijn herinnering aan de eerste ontmoeting met haar. De Burgh had als titel voor het nummer eigenlijk ‘The way you look tonight’ in gedachten. Hij zag daar vanaf, omdat er al een lied bestond uit 1936 met deze naam (geschreven door Dorothy Fields en Jerome Kern voor de film Swing Time).  In Nederland was de plaat op maandag 28 juli 1986 AVRO’s Radio en TV-Tip op Radio 3 en werd vervolgens een grote hit. Nade plaat ‘Into the light’ volgden nog vele albums die omarmd werden door zijn fans, maar commercieel bescheiden succesvol waren. In 2016 bracht hij zijn laatste album ‘A better world’ uit.

.

 
Translate »
Share This