• Twitter
  • Facebook
Foto: Rob Mieremet , Anefo – Wikipedia

Vandaag viert Chi Coltrane haar 74e verjaardag.  Gefeliciteerd! Ze had al vroeg interesse in muziek en begon op haar zevende met het bespelen van de piano en kon op haar twaalfde al acht instrumenten bespelen. Haar favoriete instrument is de piano waarmee ze God wilde vinden. Niet toevallig dat haar grootste hit over een profeet zou gaan.  Over haar jeugd vertelde Coltrane in een eerdere tv-uitzending van de top 2000:  “Ik begon op m’n zevende met pianospelen. Het is een gave van God. Op m’n twaalfde speelde ik acht instrumenten en trad ik voor het eerst op. Toen besloot ik één instrument te kiezen om me in te bekwamen. In plaats van meerdere koos ik er eentje: de piano. Ik wist twee dingen zeker in m’n leven. Het eerste was dat ik een beroemd pianiste zou worden. Het tweede was dat ik God moest vinden. Dat wist ik van kleins af aan. Ik riep altijd dat ik een beroemd pianiste zou worden”.

Op 12 jarige leeftijd gaf de Amerikaanse haar eerste concert. Tijdens haar studie aan een muziek school in Los Angeles verdient ze wat bij als zangeres in clubs. In 1970 verhuist ze naar Chicago en richt de band Chicago Coltrane op. Tijdens één van de concerten wordt ze als zangeres ontdekt door platenlabel CBS. Haar debuutalbum ‘Chi Coltrane’ kwam in 1972 uit en met de single ‘Thunder and Lightning’ beklimt Coltrane voor het eerst de Amerikaanse Top 100.

In Nederland flopte het nummer. De opvolger maakte alles goed: “Go Like Eijah”(daar heb je die profeet weer) bereikt in het voorjaar van 1973 de 1e plaats van de Veronica Top Veertig. Chi Coltrane over haar hit: “ ‘Go like Elijah’ geeft de mensen hoop, vind ik. Misschien lezen ze de Bijbel en zien ze dat ze niet begraven hoeven te worden. Dat er een andere weg is. Dus misschien gaan we wel zoals de profeet Elia als we dat willen en er wat voor over hebben”. Gek genoeg bracht CBS het nummer niet uit in Amerika. De follow-up single “You Were My Friend” van Coltrane bereikte net niet de top tien in Nederland.

Daarna neemt haar succes geleidelijk af. Ze studeert in 1973 aan de ‘Salter School of Music’ in Los Angeles. In 1975 verschijnen twee verzamelalbums, gevolgd door een studio album in 1977: ‘Road To Tomorrow’ (1977). Daarna verhuist ze naar Europa, waar ze haar 4 volgende albums maakt. Vanaf 1991 woonde ze in Zürich, waarna ze in 1993 terugkeert naar haar geboorteland, waar ze in Los Angeles een opnamestudio begon. In 1996 verscheen haar verzamelalbum ‘Chi Coltrane’s Golden Classics’. In 2009 keerde Chi Coltrane terug op de bühne met het album ‘Yesterday, Today and Forever’, dat een compilatie is van haar werk vanaf 1982 en ook enkele nieuwe nummers bevat. In oktober 2014 gaf de toen 65-jarige Coltrane negen concerten in Nederland, onder andere in Hedon in Zwolle en Luxor in Arnhem.

 
Translate »
Share This