• Twitter
  • Facebook
Credits: Angela George, Wikipedia

Vandaag viert Carole King haar 81e verjaardag. Gefeliciteerd! Carole is één van de meest invloedrijke vrouwelijke artiesten. De zangeres en songwriter schreef voor zichzelf en anderen zo’n kleine 120 hits. Zij leerde op haar vierde piano spelen en probeerde al op haar veertiende haar zelfgeschreven songs te slijten aan New Yorkse muziekuitgeverijen. Haar carrière kwam echt op gang toen ze, tijdens haar eerste jaar aan de universiteit (Queens College in New York), tekstschrijver Gerry Goffin tegenkwam. Met hem trouwde ze. Carole was toen 17 lentes jong.  Behalve Goffin ontmoette ze er o.a. ook andere songwriters, die later beroemd zouden worden, zoals Neil Sedaka en Paul Simon.

Samen met haar man Gerry Goffin beginnen ze te schrijven in de beroemde Brill Building, dat gold als kantorengebouw, dat veel liedjesschrijvers gebruikten als uitvalsbasis. Muziekuitgever Don Kirshner is erg onder de indruk van de songs, die Carole en Gerry schrijven en hij biedt ze een contract aan bij zijn Aldon Music imperium. Enkele pennenvruchten die ze afleveren zijn dan ‘Take good care of my baby’ voor Bobby Vee, ‘Up on the roof’ voor The Drifters en ‘Will you love me tomorrow’ van The Shirelles.

Dat blijkt pas het begin, want er volgen veel meer nummers die uiterst succesvol worden. Zo leveren ze bijvoorbeeld af: ‘You Make Me Feel Like A Natural Woman’ voor Aretha Franklin, ‘Crying In The Rain’ voor The Everly Brothers en ‘Pleasant Valley Sunday’ voor The Monkees en ‘Going back’ voor Dusty Springfield.

De samenwerking tussen Goffin en King kwam in de sixties echter meer en meer onder druk te staan. Ondanks de successen viel hun relatie uiteen als blijkt dat Goffin zijn vrouw geregeld ontrouw is. De relatie stort in en in 1967 gaat het paar scheiden.  In “The Road to Nowhere” beschrijft Carole haar gevoelens. In 1968 verhuisde ze met haar twee dochters naar Los Angeles en voegt zich bij collega-muzikanten James Taylor en Joni Mitchell. Samen vormen ze een creatieve community voor songwriting.

Carole ontmoette ook Toni Stern, een vrouwelijke tekstschrijver, met wie ze de single schreef: “It’s Too late’, dat één van haar grootste hits zou worden. Dat nummer was afkomstig van haar album ‘Tapestry’, haar tweede solo plaat. Dit wordt een ongelofelijk succes  en levert haar in Amerika alleen al tienmaal platina op! ‘Tapestry’ voert maar liefst vijftien weken de eerste plaats van de albumlijst van Billboard aan.

‘Tapestry’ wordt beschouwd als een van de beste elpees in de popmuziek van de jaren zeventig. Het album zou zes jaar in de Amerikaanse hitlijst blijven staan. Hierop staan enkele van de vroegere hits die ze met Gerry Goffin schreef en ook het nummer ‘You’ve got a friend’. Dit werd overigens een hit voor James Taylor, die ook op ‘Tapestry’ te horen is, als muzikaal begeleider. Een andere classic op ‘Tapestry’ was natuurlijk ‘I feel the earth move’. Voor het album en de single ‘It´s Too Late’ wordt Carole King onderscheiden met Grammy Awards. In 2012 kreeg Carole King een ster op de Hollywood Walk of Fame. In dat jaar verscheen ook haar autobiografie.

 
Translate »
Share This