• Twitter
  • Facebook
Credits: Roy Beusker, Wikipedia

Cabaretier Paul van Vliet is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij stierf dinsdagavond na een kort ziekbed, heeft zijn familie bekendgemaakt. “We zijn intens verdrietig, maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend”, aldus zijn familie.  “Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen.”

Van Vliet groeide op in Den Haag en speelde zijn eerste creaties in familiekring, zogezegd tussen de schuifdeuren. Al gedurende zijn middelbareschooltijd schreef hij zijn eigen cabaretprogramma’s, die hij samen met Dolf de Vries opvoerde. Daar richtte hij in 1957 tijdens zijn studie rechten het Leidsch Studenten Cabaret op. De groep speelde in de jaren vijftig en zestig honderden voorstellingen. Hier leerde hij ook Liselore Gerritsen kennen, met wie hij later zou trouwen. Van het programma Laat je zoon studeren werden lp’s en tv-programma’s gemaakt. Met een tournee door Noord- en Zuid-Amerika werd de cabareteske periode van de studenten afgesloten.

In 1964 richtte hij Cabaret PePijn op. De groep trad op in zijn eigen theater PePijn in Den Haag. Van Vliet schreef voor Cabaret PePijn vier programma’s. Registraties op grammofoonplaat, tv-optredens, en een landelijke tournee in 1966 gaven het programma meer bekendheid. Cabaret PePijn werd in 1971 opgeheven, maar Van Vliet bleef bij het theater betrokken. Het werd een kweekvijver voor jong cabarettalent. Onder anderen Youp van ‘t Hek, Herman Finkers, Jochem Myjer, Theo Maassen en Harrie Jekkers speelden er in hun eerste jaren. Met zijn eerste eigen voorstelling Een Avond aan Zee brak de cabaretier solo door. Het werd het begin van een traditie waarbij Van Vliet elke zomer optrad in Scheveningen, eerst in het Kurhaus en later in het Circustheater. Hij voerde Avond aan Zee met Paul van Vliet zo’n dertig jaar op. Ook voor de Koninklijke Familie, wat hem de bijnamen De Hofnar en Oranje Paultje opleverden.

Gedurende zijn carrière creëerde Paul een aantal komische types waarvan de bekendste Bram van de Commune en Majoor Kees waren. Verschillende uitdrukkingen kregen in 2019 een plek in de Dikke Van Dale.  Zijn shows behoorden tot de best bezochte voorstellingen van Nederland en Vlaanderen, en werden met hoge kijkcijfers (in 1977 bijna zeven miljoen) uitgezonden. Sommige van zijn nummers waren zeer succesvol, zoals ‘Meisjes van 13’, ‘Bram in de RAI’ en ‘Majoor Kees en de Sinterklahaas’.

In 1992 werd Paul van Vliet door Audrey Hepburn geïnstalleerd als eerste Nederlandse ambassadeur van UNICEF. Twee jaar later werd Van Vliet gevraagd voor de hoofdrol van professor Henry Higgins in de Nederlandse productie van de musical My Fair Lady.  In 1997 terug naar zijn eigen wereld: de onemanshow. Hij creëerde tot en met 2004 nog drie programma’s en een Tour de chant met het Residentie Orkest o.l.v. Jurre Haanstra (1999 en 2000).  In het theaterseizoen 2019-2020 trad hij voor het laatst op met de voorstelling Paul van Vliet en Noordpool Orkest.

 
Translate »
Share This