Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 11 januari 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘The land of make believe’ van Bucks Fizz.  Nog in diezelfde week belandde de Engelse groep met deze single op nummer 1 in Engeland. (16 januari) Ook in Nederland bereikt dit liedje de top positie!

Het was de tweede nummer 1 hit in betrekkelijk korte tijd van de Britse band. Een jaartje eerder namelijk wonnen ze in Dublin het Eurovisie Songfestival met ‘Making You Mind Up’. Bucks Fizz was als groep ontstaan na uitgebreide audities. Eén van de zangeressen was Cheryl Baker, die het in 1978 nog heel slecht had gedaan als Co Co. Dat was met Bucks Fizz wel anders. Niet alleen dankzij het catchy nummer, maar ook de opvallende stunt, dat de twee jongens tijdens het slot refrein de rokken van de meisjes wegtrokken. Een slim idee van hun manager Nichola Martin, zelf ooit lid van de meidengroep Rags.

‘The Land Of Make Believe’ lijkt een vrolijk niemendalletje, maar de tekst had een dubbele bodem, verklaarde co-auteur Peter Sinfled: “Onder het laagje van tralala`s is het eigenlijk een anti-Thatcher nummer,” aldus Sinfield tegenover de Britse pers. “Er wordt gezongen over iets dat zich in de tuin heeft verstopt en zit te wachten tot het je hart kan stelen.  Je kunt de vergelijking met Thatcher en haar beleid gemakkelijk doortrekken.” 

 
Translate »
Share This