• Twitter
  • Facebook
Foto: Eva Rinaldi, Wikipedia

Vandaag viert Bryan Ferry zijn 77e verjaardag.  Gefeliciteerd! Voordat de Britse zanger bekend werd als de frontman van rockband Roxy Music, gaf hij pottenbakcursussen in Londen. Daarnaast kluste hij ook bij als restaurateur! In 1971 richtte hij samen met Brian Eno en Graham Simpson, de band Roxy Music op. Met een vaste kern bestaande uit Ferry zelf, Phil Manzanera, Andy Mackay en Paul Thompson en een serie wisselende muzikanten werden zij razend populair.

Ze inspireerden wereldwijd duizenden (vroege) punkrockers en legden bovendien een basis voor de new wave. Het nummer ‘Jealous Guy’, dat door John Lennon werd geschreven, was een van hun grootste successen in de Nederlandse Top Veertig. Maar ook nummers als ‘Do The Strand’, ‘Virginia Plain’ en ‘Avalon’ groeiden uit tot parels van de popmuziek.

Ook solo stond glamour boy Ferry zijn mannetje. Zo zijn ‘A hard Rain`s Gona Fall’, ‘Let’s Stick Together’, ‘The Price Of Love’(een cover van de Everly Brothers) en ‘Slave To Love’ grote hits in Nederland. De verkoopcijfers van zowel Roxy Music als Ferry’s solowerk gezamenlijk overschrijden wereldwijd de grens van 30 miljoen platen.

In 2001 werd een Roxy Music-reünie georganiseerd met Ferry, Paul Thompson, Phil Manzanera en Andy Mackay. Samen gingen zij toeren en traden zij in juni 2005 op in Berlijn bij Live 8. Ondertussen bleef Ferry ook solo muziek maken. In 2004 maakte hij bijvoorbeeld de titelsong voor de film The Porter, waarin hijzelf ook een rol had. In 20018 verscheen zijn album ‘Bitter-sweet’, een langspeler vol nieuwe versies van Roxy Music en Brian Ferry songs.

 
Translate »
Share This