• Twitter
  • Facebook
Credits: Bill Ebbesen, Wikipedia

Vandaag openen we de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022. Alle platen checken? Op naar de Spotify playlist!

Misschien zou je denken dat dit nummer niet past in de Kluis van de Flops, want was ‘Born to Run’ niet een joekel van een hit in Nederland? Het antwoord is nee. Het nummer schreef Bruce Springsteen voor zijn derde album ‘Born to run’. De Amerikaanse zanger twijfelde vooraf nogal over de titel van de LP. Namen als War And Roses, The Hungry and The Hunted, American Summer & Sometimes At Night werden eerder afgewezen.

Springsteen speelde “Born to Run” voor het eerst in 1974 als het voorprogramma van Bonnie Raitt. Muziekrecensent Jon Landau is erbij en schrijft na afloop de beroemde woorden: “I saw rock and roll’s future – and its name is Bruce Springsteen.” Landau zou later Springsteens manager worden. Met dit derde album ‘Born to run’ brak Bruce door in Nederland. Hoewel de LP nooit hoger kwam dan nummer 15 in de Nederlandse album lijst, werd Springsteen met goud bekroond.

En dan te bedenken dat de destijds 24-jarige zanger zo zijn bedenkingen had over de plaat. “Ik gooide het album in het water. Als je begint vind je het sowieso niks om jezelf te horen. Dat is zo bij de eerste twee, drie albums. Ik kon er simpelweg niet aan wennen om de geluiden van mijn stem te horen en heel vaak klinkt het ook verschrikkelijk”, aldus Bruce Springsteen tegenover The Tonight Show vele jaren later.

De single ‘Born to Run’ kon wereldwijd op lovende recensies rekenen. Zo staat het nummer op de 21e positie in The 500 Greatest Songs of All Time van muziekblad Rolling Stone en is het opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hoewel het nummer niet hoog eindigde in de Amerikaanse en Britse single chart, leverde het The Boss uiteindelijk wel een platina plaat op in beide landen. In Nederland deed het nummer, toen het werd uitgebracht helemaal niets. “Born to run’ behaalde zelfs geen Tipparade notering.

 
Translate »
Share This