• Twitter
  • Facebook
Credits: Marcos C. , Wikipedia

Brian Setzer viert vandaag zijn 64e verjaardag.  Gefeliciteerd! Setzer, geboren in New York, is frontman van The Stray Cats. Behalve Brian, maken twee voormalige schoolvrienden Leon Drucker en James McDonnell ook deel uit van het Amerikaanse trio, dat ooit begon als de Tomcats.   De groep werd sterk beïnvloed door artiesten uit de jaren vijftig, zoals Gene Vincent, Eddie Cochran en Bill Haley. Stray Cats had aanvankelijk nauwelijks succes in eigen land. In Groot-Brittannië en Europa was echter een ware rockabilly-revival aan de gang, en de singles van Stray Cats scoorden daar wel.

Na een optreden in Londen ontmoette Stray Cats producent Dave Edmunds. Hij bood aan met de band te gaan samenwerken, en ging met hen de studio in om het album Stray Cats op te nemen. Dit album werd in 1981 in Groot-Brittannië en Europa uitgebracht op het Arista-platenlabel. De band werd onmiddellijk zeer populair en scoorde grote Top Veertig hits met nummers als ‘Runaway Boys’, ‘Stray Cat Strut’ en ‘Rock This Town’.

In 1984 viel de band uiteen en richtte en Setzer The Brian Setzer Orchestra op. Stray Cats kwam echter nog diverse keren samen. Zoals in 1986 met het cover album Rock Therapy)’ en in 1989 , toen ze het album ‘Blast Off’ opnamen, waarna ze met Stevie Ray Vaughan op tournee gingen. Het contract met EMI was inmiddels beëindigd, en ze gingen met Nile Rodgers de studio in voor hun volgende album ‘Let’s Go Faster’. Na nog twee albums hield de band het weer voor gezien en gingen ze opnieuw uiteen. Er volgden nog twee reünies in 2004 en 2007. Een jaar later kondigde de band aan definitief uit elkaar te gaan. Ter afscheid ging de band nog eenmaal op tournee.  Echter, het 40-jarig jubileum in 2018, was een mooie aanleiding om te vieren met een nieuw album en tour.

 
Translate »
Share This