• Twitter
  • Facebook

Credits: Elektra

Terug naar 22 mei, maar dan in 1971, komt Bread binnen in de Veronica Top 40 met ‘If’.  Deze song werd geschreven door Bread toetsenist, David Gates. Hij pende het nummer ’s avonds laat aan de keukentafel, toen zijn vrouw en kinderen al in bed lagen. Samen met Jimmy Griffin en Robb Royyer vormde hij in 1968 de groep Bread.  De groep wordt één van de grondleggers van de destijds nieuw genre binnen de popmuziek: softrock. Ze tekenen een contract bij Elektra Records, waar ze tot 1976 albums voor zullen opnemen.

Het drietal kende elkaar al van de band The Pleasure Fair. Hun album ‘Bread’ verschijnt in 1969 met sessiemuzikant Jim Gordon achter de drums. Bij de opnamen van het tweede album ‘On The Waters’ komt Botts de gelederen versterken.

Het eerste succes in Nederland voor Bread wordt ‘Make It with You’, al bleef het steken in de Tipparade. Daar kon het trio maling aan hebben: in Amerika werd het namelijk een nummer 1 hit. Na het derde album ‘Manna’, met de eerste hit in Nederland voor ‘If’, verlaat Royer de groep en wordt opgevolgd door Larry Knechtel.

Een aantal artiesten heeft ‘If’ opgenomen en daar zaten een aantal gerenommeerde artiesten tussen. Wat dacht je van Frank Sinatra, Perry Como en Shirley Bassey? Ook Westlife en Telly Savalas namen o.a. ‘If’ op. Savalas bereikte met zijn versie in Engeland zelfs de eerste plaats.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This