• Twitter
  • Facebook
Credits: Nationaal Archief, ANEFO, Wikipedia

Op 18 maart, maar dan in 1978, komen Bolland & Bolland binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Spaceman’. Rob en Ferdi schreven en produceerden ’Spaceman’ zelf. Het nummer werd uitgeroepen tot TROS Paradeplaat. De broers doken destijds opnieuw de studio in om er een speciale Paradeplaat versie van te maken. Ferry Eden heeft de instrumentale uitvoering van deze single in de lente van 1978 exclusief gekregen van Rob en Ferdi Bolland om het nummer als tune te gebruiken voor zijn programma’s op Radio Mi Amigo. De instrumentale versie is echter nooit uitgebracht.

De broers Ferdi en Rob kwamen met 15 en 16 jaar over vanuit Zuid Afrika naar Nederland. Voor een platencontract waren ze nog te jong (juridisch), maar in 1971 was het zover. Dankzij een optreden in het programma Voor de vuist weg van Willem Duys braken ze door.  In 1972 kwam hun eerste LP uit, getiteld ‘Florida’. Hiervan werden in datzelfde jaar drie singles uitgebracht die allen de Veronica Top Veertig bereikten :’Summer of ’71’, ‘Wait for the Sun’ en ‘Florida’.

Een samenwerking met producent Hans van Hemert bracht in 1975 hun tweede album, simpelweg Bolland & Bolland genaamd. In 1976 waagt het duo een poging om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, maar hun bijdrage ‘Souvenir’, geschreven door Van Hemert, strandt in de nationale voorronde. De broers besloten in 1978 het heft zelf in handen te nemen en schreven en produceerden zo deze single ‘Spaceman’.  Het wordt een flinke hit en bereikt de 14e plaats in de Nederlandse Top Veertig.  

 
Translate »
Share This