Vandaag viert Bobby Goldsboro zijn 80e verjaardag.  De Amerikaanse pop- en country-singer-songwriter werd vooral bekend van zijn hit ‘Honey’. De zanger zette zijn eerste stappen in de muziek op de plaatselijke high school, als lid van de band The Webs.  De reputatie van de groep groeide en tijdens Goldsboro’s tweede jaar aan de universiteit kregen ze Buddy Buie als manager. Buie was een oude bekende uit high school, die zich in Nashville had gevestigd als producer en songschrijver.

Dankzij hem kregen de Webs een aantal concertboekingen; op één daarvan mochten ze Roy Orbison begeleiden, die zijn vorige begeleiders pas had ontslagen. Dat bleek zo goed te werken dat Orbison hen vroeg om zijn permanente begeleiders te worden. Ze namen het aanbod aan, wat betekende dat Goldsboro de universiteit ‘moest’ verlaten.

De groep toerde van 1962 tot 1964 met Orbison. In die periode trouwde Goldsboro met Mary Alice, en bracht een paar singles uit, die weinig tot geen succes kenden, tot hij in 1963 een eigen compositie opnam, “See the Funny Little Clown”. Deze single behaalde zowaar de top-10 van de Amerikaanse hitparade en werd meer dan één miljoen keer verkocht; het werd zijn eerste gouden plaat!

Geen wonder dus dat Goldsboro in 1964 koos voor een solocarrière. De volgende tien jaar scoorde hij een reeks hits en kreeg nog meer gouden platen, onder meer voor “Little Things” uit 1965, “It’s too late” uit 1966 en “Watching Scotty Grow” uit 1971. Zijn grootste hit werd “Honey” (1968), dat in Nederland een dikke hit werd. In Amerika werd het zijn enigste nummer 1 hit.  Met “Summer, The First Time’ scoorde Bobby in 1973 een Alarmschijf. Het nummer (zou nu niet meer kunnen) ging over een romantische ontmoeting waarbij een 17-jarige jongen zijn maagdelijkheid verliest aan een oudere vrouw.  Het werd een bescheiden hit in de Veronica Top Veertig.  Daarna had hij nog succes met  ‘Hello Summertime’, een tot volwaardig nummer omgebouwde versie van een Coca-Cola-commercial.  Halverwege de eighties stopt hij met optredens om zich bezig te houden met het produceren van kindertelevisie en met schilderen.

 
Translate »
Share This