• Twitter
  • Facebook
Credits: Columbia Records, Wikipedia

Vandaag openen we wederom de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022.

Ditmaal diepen we een plaatje op uit de sixties! Ook Blood, Sweat & Tears vinden we terug in de Kluis van de Flops. In 1969 brachten ze deze single uit: ‘And when I die’. Het nummer werd geschreven door Laura Nyro en voor het eerst op de plaat gezet door Peter, Paul & Mary (1966). Laura schreef o.a. voor 5th, Carole King, Three Dog Night en 5th Dimension. Helaas voor haar werd ze pas postuum geëerd voor haar songs. In 2010, 13 jaar na haar dood kreeg ze een plekje bij de Songwriters Hall of Fame, gevolgd in 2012 door  Rock and Roll Hall of Fame. Nyro schreef ‘And when I die’ al toen ze 17 lentes jong was.

Het nummer was afkomstig van het album ‘Blood, Sweat & Tears’. Zowel het album als de single ‘And when I die’ waren in Amerika zeer succesvol. De band werd in 1967 opgericht in New York en sprak direct een groot publiek aan, dankzij het combineren van psychedelische rock met jazz. Blood, Sweat & Tears was vernoemd naar het gelijknamige album van Johnny Cash uit 1963. De Amerikaanse band brak door in Nederland in 1969 met de single ‘You’ve made me so very happy’, dat een notering haalde in de Veronica Top Veertig. Dat lukte datzelfde jaar ook met ‘Spinning wheel’. Beide songs stonden ook op het albm ‘Blood, Sweat & Tears’, net als ‘When I die’. Deze song strandde in de Tipparade, waar het 7 weken genoteerd stond.

 
Translate »
Share This