Op 13 januari 1973 kwam ’Me and Mrs Jones’ van Billy Paul binnen in de Daverende Dertig. Het was in Nederland zijn allereerste hit.  Hij was pas 11, toen zijn muziekcarrière vorm kreeg.  Zo begon Billy Paul als achtergrondzanger bij Dinah Washington, Miles Davis en Roberta Flack. Ook diende Billy een tijdje in het Amerikaanse leger met niemand minder dan The King, Elvis Presley.

Zijn debuutalbum “Feelin’ good at the Cadillac Club” bracht Billy Paul uit in 1968 op het label van de legendarische producer Kenny Gamble. Billy Paul was één van de grote mannen achter de Philly-sound, een zwoele variant van de soul uit de sixties. Maar ook schreef hij sociale teksten en werd gezien als een voorvechter van de Amerikaanse burgerrechten beweging.  Zo was in zijn nummer ‘Am I Black Enough for You?’ een duidelijke Black Power-boodschap te horen.

Zijn grootste hit werd de Treiterschijf ’Me And Mrs.Jones’ in 1972, dat geschreven werd door het gouden duo Gamble & Huff. Dit duo was verantwoordelijk voor meer dan 170 gouden en platina platen uit Philadelphia. Billy bezingt het leven van een ontrouwe man, die dagelijks af in met zijn ‘Mrs. Jones’ in een bar, voordat hij terugkeert naar zijn vrouw. “Ik denk dat ‘t zo populair was omdat veel mensen zelf ‘n Mrs. Jones hadden”, gniffelt de zanger.  Wat zijn eigen vrouw vond van verboden romantiek en of manlief zich er schuldig aanmaakte, blijft de vraag. ‘Me and Mrs. Jones’ bereikte de 10e plaats in de Nationale Hitparade.  Voor het nummer ontving Billy Paul ook een Grammy Award. Ook ‘Thanks For Saving My Life’ werd in Nederland een hit. De Amerikaanse soulzanger overleed in 2016 op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

 
Translate »
Share This