• Twitter
  • Facebook
Credits: David-Shankbone-Wikipedia

Op 8 januari, maar dan in 1983, komt Billy Joel binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Goodnight Saigon’. Het door Billy zelf geschreven nummer was een protestlied tegen de Vietnamoorlog. Zijn Amerikaanse platenmaatschappij was er niet blij mee en noemden het een commerciële zelfmoord. De platen officials riepen na het beluisteren in koor: ‘Waarom geef je ons deze shit? We willen de Billy Joel-ballade en de Billy Joel-hit zoals we die kennen’. Joel zei: ‘Luister even. Ik doe gewoon wat ik doe. Ik doe Billy Joel niet even. Ik maak wat ik besluit te maken. Hoe ik me op dat moment ook voel’.

Joel kreeg veel eerder het verzoek van oorlogsveteranen om een nummer over de Vietnamoorlog te schrijven. Hij is terughoudend, ook omdat hij zelf geen militaire achtergrond  heeft. Joe legt uit hoe dat kwam: “Ik kwam onder de dienstplicht vandaan door te vertellen dat ik mijn moeder onderhield. Ik bracht echter geen cent binnen. Later, toen ik opnieuw werd opgeroepen, brak er brand uit in het kantoor waar mijn dossier lag opgeslagen. Het duurde een jaar voordat ze het terugvonden. De nummers 1 tot 196 werden opgeroepen. Ik had nummer 197’”.

Dat hij uiteindelijk toch ‘Goodnight Saigon’ schreef, is vooral te danken aan het boek The Red Badge of Courage, dat hij las. Zo vormde hij aan de hand van de verhalen van veteranen die meestreden in de oorlog tussen 1955 en 1975, een beeld en raakte geïnspireerd.  “Goodnight Saigon’ gaat over de vriendschappen tussen de soldaten, de angsten die ze doorstaan en het gevecht om te overleven. Veel van Billy’s vrienden waren soldaat in de Vietnamoorlog. Eenmaal teruggekeerd uit het bloederige Vietnam, kregen ze in Amerika alles behalve een warm onthaal. De mannen en vrouwen die er hebben gevochten hadden veelal een trauma opgelopen en velen werden door hun omgeving afgekeurd vanwege hun oorlogsdaden en kwamen niet aan meer aan het werk. ‘Goodnight Saigon’  deed het in Amerika niet zo goed: men werd niet graag herinnerd aan het debacle. In Nederland gold en geldt ‘Goodnight Saigon’ als een classic. Het nummer bereikte de 1e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This