• Twitter
  • Facebook
Credits: David Shankbone, Wikipedia

Op 9 november, maar dan in 1973, brengt Billy Joel op het label van Columbia, daar zijn eerste album uit: ‘Piano Man’. De titelsong zal zijn eerste hit worden in Amerika. ‘The piano man’, dat nooit de Nederlandse Top Veertig of Tipparade haalde, zal in eigen land beloond worden met platina.  Na een slechte commerciële start met zijn debuutalbum (‘Cold spring harbor’) wilde Joel van zijn platencontract met Family Productions af, om zodoende over te kunnen stappen naar Columbia Records.

Hij moest daarvoor muzikaal onderduiken; hij speelde om geld te verdienen als barpianist onder de schuilnaam Bill Martin in Los Angeles en omgeving. ‘Piano Man’ verwijst naar die periode. Het liedje is deels autobiografisch. Billy:  “De karakter waren échte mensen. John was een gozer die John heette en de serveerster was mijn eerste ex-vrouw.” De bar waar hij optrad, onder de naam Bill Marin, lag in Los Angeles.

Volgens Billy Joel waren zijn optredens in die pianobar in Los Angeles niet zijn leukste klus. “Er was geen zak aan, maar ik kreeg gratis drankjes”, grapt hij.  Regelmatig probeerden mensen van platenmaatschappijen hem over te halen om te tekenen bij hun label . “Je bent hier te goed voor, ik kan je een platencontract aanbieden”, zeiden ze tegen Joel,  die echter een aversie had tegen de muziekindustrie. “Ik dacht: ik ga hier een liedje over schrijven, maar niemand gaat me geloven.” Dat liedje is ‘Piano Man’ geworden.

 
Translate »
Share This