Bill Withers is overleden. De Amerikaanse zanger en componist overleed al de afgelopen maandag, maar de familie brengt het nieuws nu pas naar buiten. De soul zanger overleed op 81-jarige leeftijd aan de complicaties van een hartaandoening. Bill begon zijn carrière bij de marine. Hij werd uitgezonden naar het Verre Oosten, waar hij begon te zingen. Na 12 jaar ging hij in 1967 weg bij de marine en verhuisde naar Los Angeles in de hoop om daar een muziekcarrière te beginnen.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Hij had eerst een baan nodig als toiletzetter in Boeing-vliegtuigen en kon ondertussen ook werken aan zijn eerste demo’s. Aanvankelijk toonde niemand interesse, maar toen Clarence Avant van Sussex Records begin 1970 een demo hoorde, tekende Withers een contract bij deze platenmaatschappij.

Avant bracht Whiters in contact met Booker T van Stax Records, die Withers’ debuutalbum ‘Just as I am’ produceerde. Op dat album staan de hits ‘Ain’t No Sunshine’ (dat meteen een Grammy Award voor beste R&B song kreeg), ‘Grandma’s Hands’ (in 1996 gesampled door Blackstreet op hun hit No diggity) en de klassieker ‘Harlem’. In 1972 maakte Withers zijn tweede album ‘Still Bill’. Een van de nummers van dit album is ‘Lean On Me’. (o.a. gecoverd door Club Nouveau)

In 1978 scoorde Withers opnieuw een grote hit. Ditmaal met ‘Lovely Day’. Drie jaar later volgde ‘Just the two of us’, dat hij samen met Grover Washington Jr. opnam. Ook werkte Withers o.a. met James Brown, Etta James, BB King, Bobby Womack en The Crusaders.

 

 

 
Translate »
Share This