4 juli 1938 was de geboortedag van Bill Withers. Hij zou vandaag 83 jaar zijn geworden, maar overleed in het voorjaar van 2020, als gevolg van hartproblemen. De Amerikaanse soulzanger en componist begon zijn carrière bij de marine. Hij werd uitgezonden naar het Verre Oosten, waar hij begon te zingen. Na 12 jaar ging hij in 1967 weg bij de marine en verhuisde naar Los Angeles om een muziekcarrière te beginnen. Hij had hier een baan als toiletzetter in Boeing-vliegtuigen en maakte ondertussen ook demo’s. Aanvankelijk toonde niemand interesse, maar toen Clarence Avant van Sussex Records begin 1970 een demo van hem hoorde, was hij zeer enthousiast en tekende Withers een contract bij deze platenmaatschappij.

Avant bracht Whiters in contact met Booker T van Stax Records, die Withers’ debuutalbum ‘Just as I am’ produceerde. Op dat album staan de hits ‘Ain’t No Sunshine’ (dat een Grammy Award voor beste R&B song kreeg), ‘Grandma’s Hands’ (in 1996 gesampled door Blackstreet op hun hit No diggity) en de classic ‘Harlem’. In 1972 maakte Withers zijn tweede album ‘Still Bill’. Een van de nummers van dit album is ‘Lean On Me’. (o.a. later succesvol gecoverd door Club Nouveau)

Bill Withers trad met onder anderen BB King en James Brown op in het voorprogramma van één van de meest legendarische boks duesl uit de geschiedenis: Mohammed Ali vs. George Foreman, in Zaïre, in 1974.

In 1978 scoorde Withers opnieuw een grote hit. Ditmaal met het zwoele ‘Lovely Day’. Drie jaar later volgde ‘Just the two of us’, dat hij samen met Grover Washington Jr. opnam. Ook werkte Withers o.a. met James Brown, Etta James, BB King, Bobby Womack en The Crusaders. Withers eindigde zijn carrière in de jaren negentig. Hij overleed op 30 maart 2020 op 81-jarige leeftijd.

 
Translate »
Share This