ABBA`s Benny Andersson is vandaag jarig. De componist en toetsenist wordt vandaag 74 jaar. Benny bereikte in Nederland voor het eerst de Top 40 in 1968 met The Hepstars. Hij speelde keyboard in het Zweedse groepje, dat met zijn geschreven “Sunny Girl” een top 10 hit scoorde. Later ontmoette hij Björn Ulvaeus, met wie hij veel zou samenwerken. In 1973 vormden zij samen met hun vriendinnen Anni-Frid Lyngstad en Agnetha Fältskog een kwartet, waarmee ze meededen aan het de Zweeds voorronde voor het Eurovisiesongfestival.

Met “Ring, Ring” wonnen ze niet, maar het nummer werd een dikke top 10 hit in de Veronica Top veertig. Een jaar later deden ze een nieuwe poging en was het helemaal raak met “Waterloo”, dat zorgde voor de doorbraak van ABBA.  ‘Waterloo’ bereikte in veel landen de eerste plaats en ook Amerika ging voor ABBA door de knieën. Het nummer bereikte daar de 6e plaats van de Billboard Hot 100. Daarmee waren ze de eerste songfestival act, die dat daar lukte.

Het festival was voor ABBA het begin van hun status als supersterren. Aan het einde van 1975 was het viertal al hard op weg om de grootste groep ter wereld te worden na The Beatles. Een jaar later behalen ‘Fernando’, ‘Dancing Queen’ en ‘Money Money Money’ wereldwijd de eerste plaats. Ook in de Nederlandse Top Veertig. Meerdere grote hits volgen, zoals ‘The name of the game’, ‘Eagle’, ‘Take a chance on me’, ‘Voulez vous’ en nummer 1 hits als ‘I have a dream’, ‘The winner takes it all’ en ‘One of us’.

Na 9 jaar verloofd te zijn geweest trouwde Benny met Anni-Frid in 1978. Het huwelijk hield slechts drie jaar stand.  Ook Björn en Agnetha`s huwelijk hield geen stand en dat was min of meer toch het begin van het einde.  Abba stopte in 1982, al was het nooit officieel. Benny en Björn begonnen als duo aan een nieuwe carrière. Ze schreven de succesvolle musical ‘Chess’, waarbij o.a. Murrayhead een grote hit scoorde met “One Night In Bangkok”. Dat ABBA eeuwigheidswaarde zou hebben, had het viertal niet op gerekend. Benny: “We dachten misschien nog ooit wat royalties uit India te ontvangen”, grapte Benny.

Niets was minder waar. In de jaren negentig werd de muziek van ABBA ‘camp’ om daarna eindelijk op waarde te worden geschat. De musical ‘Mamma Mia’, opgebouwd uit Abba-liedjes, was een enorm succes. De première van de verfilming bracht het viertal in 2008 voor het eerst weer bij elkaar. In 2016 gaven Björn en Benny een feestje om hun vijftigjarige samenwerking te vieren. “Daar zongen de meiden weer samen”, vertelde Benny. Agnetha liet doorschemeren dat ze eigenlijk best wel weer zin had om samen muziek te maken. Mits ‘de jongens’ met een goed liedje zouden komen. Er schijnen twee nieuwe songs te zijn opgenomen, waaronder “I Stil Have Faith In You”, maar of het op single uitkomt?

 
Translate »
Share This