• Twitter
  • Facebook
Credits: M.N.A. van den Bogaart, Wikipedia

Ben Cramer viert vandaag zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Het maakt hem dus nu met recht een ‘Oude Muzikant’. Met deze titel ging de zanger, acteur en musical-ster in 1973 naar het Eurovisie Songfestival. Het festival werd gehouden in Luxemburg en Israël maakte er zijn debuut. ‘De oude Muzikant’ werd geschreven door Pierre Kartner, alias Vader Abraham, dat eindigde op een magere 14e plaats.

Ben stopte vroeg met school, om zich al op jonge leeftijd te richten op een zangcarrière. Zijn ouders waren er aanvankelijk niet zo mee ingenomen. “In het begin stonden die niet te juichen nee. Maar toen m’n eerste plaatje een hit werd, begonnen ze het leuk te vinden. Uiteindelijk is mijn vader mijn grootste fan geworden. Dat hij in de bakkerij per ongeluk een foto van me uit zijn portemonnee liet vallen, zodat mensen konden zeggen: ‘hé, is dat je zoon?’”

De Amsterdammer met zijn volumineuze stemgeluid ging aan de slag in verschillende rock’n’roll bandjes, zoals The Sparklings. Tijdens het eenjarig jubileumfeest van De Doelen (Rotterdam, 1967) zingt Ben Cramer het welbekende ‘Green Green Grass Of Home’, begeleid door het Metropole Orkest. Daar wordt hij opgemerkt door Annie de Reuver, die in het publiek zit. Zij biedt hem vervolgens een platencontract aan bij het label Omega.

Annie adviseerde zijn achternaam van Kramer naar Cramer te veranderen.  Dat gebeurt. Cramer beproeft zijn geluk op diverse internationale songfestivals waaronder Knokke (België) en Sopot (Joegoslavië). Hij wint diverse prijzen op de grote songfestivals in Rio de Janeiro, Tokyo, Sofia, Athene, Innsbrück en Oostende. Ook scoort hij zijn eerste Top 10-hit met het nummer ‘Zai Zai Zai’, een Nederlandse vertaling van ‘Suddenly You Love Me’ van The Tremeloes. Annie de Reuver stond aan de wieg van deze eerste hit in 1967. Ook verschijnt het album ‘Ben Cramer And The Sparklings’.

Andere grote hits waren o.a. ‘Dans Met Mij’, ‘De Clown’, ‘Veronica’, ‘Agata’, ‘Veronica Vrij’ en ‘Winter’.  Vanaf midden jaren tachtig wordt Ben Cramer ook een gevierd musicalzanger. Zo speelde hij mee in The Phantom of the opera. (1993-1996) Daarna speelt hij enkele malen de rol van Juan Peron in de musical Evita van Joop van den Ende Theater producties. Andere grote producties, waar hij aan meedoet zijn The Beauty and the Beast en ‘Chess’ van het Abba-duo Björn Ulvaeus en Benny Andersson.  In 2011 doet hij opnieuw een gooi naar het Eurovisie Songfestival met het liedje ‘Zonder Jou’. Tevergeefs, hij blijft steken in de Nationale finale.  Zijn laatste hit notering dateert uit 2013 wanneer hij meedoet aan ‘Het koningslied’.

 
Translate »
Share This