We schrijven 1962 en het is 11 oktober. Niemand bevroed nog wat de gevolgen zullen zijn van deze debuutsingle van een Brits groepje. Uit Liverpool kwamen ze en ze noemden zich The Beatles. De eerste single ‘Love me do’ debuteert op deze dag in de Britse hitparade. Heel onopvallend: namelijk op de 49e plaats. Het nummer werd al in 1958 geschreven door ene John Lennon en Paul McCartney.  In die tijd schreef het tweetal regelmatig nummers in het ouderlijk huis van McCartney aan Fourthlin Road in Liverpool terwijl ze spijbelden van school.

Op 6 juni 1962 namen The Beatles ‘Love Me Do’ op in de Abbey Road Studios in Londen.  Die dag speelde Pete Best de drums. Na afloop van de sessie beluisterde muziek producent George Martin de gemaakte opnamen. Martin was tevreden over de opnamen en besloot de groep een platencontract aan te bieden voor het Parlophone-label van EMI. Over één aspect was hij echter niet tevreden en dat was de kwaliteit van het drumwerk van Pete Best.

Toen de andere drie Beatles, John Lennon, Paul McCartney en George Harrison dit vernamen, drongen ze bij manager Epstein aan op het ontslag van drummer Best. Op 16 augustus 1962 werd Best ontslagen. Daarna werd Ringo Starr, drummer van de Liverpoolse band Rory Storm and the Hurricanes, gevraagd om de nieuwe drummer van The Beatles te worden. Starr had al vaker meegespeeld met de band, bijvoorbeeld tijdens afwezigheid of ziekte van Best. ‘Love me do’ kwam niet verder dan de 17e plaats in de Britse hitparade, die toen gedomineerd werden door de Telstars (Tornado), Little Eva (The locomotion) en Tommy Roe (Sheila). Nog geen half jaar later zou dat radicaal veranderen met ‘Please please me’ (februari 1963)  . . . . The Beatle mania zou ronkend van start gaan!

 
Translate »
Share This