• Twitter
  • Facebook
Credits: BobGeldof.info, Wikipedia

Op 15 december, maar dan in 1984, komt Band Aid binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Do they know it`s Christmas’. Deze tot een classic uitgegroeide kerstplaat werd geschreven door Bob Geldof en Midge Ure. Daarmee sloot Geldof het jaar toch nog goed af, want de, met zijn band The Boomtown Rats uitgebrachte album ‘The long grass’, liep het helemaal niet goed. De plaat verkocht slecht en het leek er naar uit te zien dat de groep hun platencontract met Mercury Records zou verliezen.

Geldof zag in het najaar van 1984 de schokkende beelden van BBC journalist Michael Buerk, die alarmerende berichten postte van de acute hongersnood in Ethiopië. Hij was naar Ethiopië afgereisd en wat hij er aantrof grensde aan het onwaarschijnlijke. “Zo moet de hel er uit zien”, was één van zijn uitspraken in de indringende documentaire. De beelden maakten diepe indruk op Bob en in zijn hoofd borrelede een plan op om geld in te zamelen voor de hongerende bevolking in het verscheurde land. Het was 5 november en het plan was daar.

Samen met zijn muzikale kameraad Midge Ure ging hij aan de slag en schreef  ‘Do they know it`s Christmas’. In het nummer wordt de luisteraar confronteert met het feit dat in het Westen uitbundig Kerst wordt gevierd, zonder zich te realiseren dat mensen in de derde wereld van de honger sterven. Dit wordt onderstreept in de zin “Well tonight thank God it’s them, instead of you”.

Het tweetal wil, om het lied kracht bij te zetten, laten opnemen met een aantal collega`s en het moest allemaal heel snel, om de release op tijd af te krijgen. Bob sloeg aan het bellen: “I then rang Sting and he said, yeah, count me in, and then [Simon] Le Bon, he just immediately said tell me the date and we’ll clear the diary. The same day I was passing by this antique shop and who is standing in there but Gary Kemp, just about to go off on tour to Japan. He said he was mad for it as well and to wait 10 days till they [Spandau Ballet] got back in the country… suddenly it hit me. I thought, ‘Christ, we have got the real top boys here’, all the big names in pop are suddenly ready and willing to do this… I knew then that we were off, and I just decided to go for all the rest of the faces and started to ring everyone up, asking them to do it.”

Op zondag 25 november verzamelde zich een grote groep artiesten  in een studio in Londen om het nummer op te nemen. Nog geen 24 uur later werd het nummer voor het eerst gedraaid op de Britse radio en een week later lag de single in de platenwinkels. Op 8 december stond het nummer al op nummer 1 in Engeland. Er werden er zo`n drieënhalf miljoen singles verkocht dat jaar, alleen in Engeland. ‘Do they know it`s Christmas’ werd Alarmschijf en bereikte de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This