Terug naar 17 juli 1976! Op deze dag ging de Troetelschijf naar ‘Looking Out for Nº 1’ van Bachman-Turner Overdrive. Het nummer is geschreven door Randy Bachman. Deze Canadese zanger, gitarist en songwriter maakte eerder ook deel uit van The Guess Who en Ironhorse.  De afkorting BTO staat voor Bachman-Turner Overdrive en bestond uit de broers Randy, Robbie en Tim Bachman plus Fred Turner, Blair Thornton en Jim Clench.  De voorganger van BTO was de band Brave Belt, in 1970 opgericht door The Guess Who-leden Randy Bachman en Chad Allan samen met Robbie Bachman en Fred Turner. De boys wilden ook Keith Emerson van The Nice erbij, maar deze moest wegens ziekte afhaken. Na twee albums werd Allen vervangen door Tim Bachman en veranderde de band zijn naam in Bachman-Turner Overdrive.

BTO bracht hun eerste twee albums in 1973 uit. Van Bachman-Turner Overdrive II is “Takin’ care of business” afkomstig, één van hun grootste hits.  In 1974 werd Tim Bachman vervangen door Blair Thornton. Het derde album van de band, ‘Not fragile’, leverde de grote hit ‘You ain’t seen nothin’ yet’ op. In Nederland zijn ze vooral van deze rocktrack bekend.  De single bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. In Amerika werd het een nummer 1 hit.

De jaren erna bracht de band nog enkele succesvolle albums uit. De singles ‘Roll on down the highway’ en ‘Hey you’ werden vooral grote hits in Amerika en Canada. In 1976 scoorde de band met het nummer “Lookin’ out for # 1” een bescheiden hit in Nederland. De ballad gaat over het feit dat je alleen iets zult bereiken als je naar de top streeft. Die eerste plaats hebben de mannen in de charts nooit weten te halen. In de Nationale Hitparade bleef de single steken op nummer 14 en was het hun laatste hit.

 
Translate »
Share This