Vandaag viert Astrid Nijgh haar 73e verjaardag. Gefeliciteerd! We kennen haar natuurlijk vooral van haar grote hit ‘Ik doe wat ik doe’ uit 1973. Ze schreef het nummer samen met haar toenmalige man Lennaert Nijgh. Het nummer ging over prostitutie en dat veroorzaakte destijds nogal wat commotie. Het nummer was oorspronkelijk geschreven voor Jenny Arean. In haar huwelijk schreef Astrid muziek voor Lennaert’s teksten. Maar o.a. ook voor Adele Bloemendaal, Rob de Nijs en Jenny Arean.

Astrid zong wel eens bandjes in, maar aanvankelijk bleef het daarbij. Na haar scheiding van Lennaert zong ze o.a. ‘Ik doe wat ik doe’ in. De tekst voor ‘Ik doe wat ik doe’ had Astrid gepend op het schip van Lennaert: ‘Tussen Kornwerderzand en de Oranjesluizen van Amsterdam.’  Adele Bloemendaal hoorde haar liedje en gaf onomwonden te kennen dat ze dat nummer moest uitbrengen.’  Solo, wel te verstaan. Astrid maakte een demo, maar die sloeg niet direct aan.  Dat had alles met de grote radiobazen te maken, want die vonden het niets. Totdat Radio Noordzee het nummer ontdekte. Om precies te zijn:  Ted Bouwens; Hij zette het nummer in de Tipparade van Radio Noordzee. Het leverde haar uiteindelijk haar doorbraak op. Veronica en Hilversum 3 begonnen ‘Ik doe wat ik doe’ ook te draaien en het uiteindelijke resultaat werd een top tien hit in Nederland.

Er volgden meerdere successen. Zo behaalden ook ‘De nacht’, ‘Mensen zijn je beste vrienden’ en ‘Alleen is maar alleen’.  Astrid ging toeren langs kleine theaters en ondertussen bleef ze schrijven en componeren voor andere artiesten, zoals ook voor André Hazes. Daarnaast gaf ze les op de Kleinkunstacademie.

In 2004 trad Astrid op in het theaterprogramma als eerbetoon aan haar inmiddels overleden ex-man Lennaert Nijgh. Daarnaast schreef ze teksten voor onder meer Saskia & Serge. In het theaterprogramma Een schitterende jongen (een cabareteske reis door de tijd in de strijd voor de homo-emancipatie) trad Astrid samen met onder anderen Harry Slinger (Drukwerk) en Lucie de Lange. In 2015 verscheen Astrid`s laatste album ‘Nijghse vrouwen’ (samen met Riet Muylaert, Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman).

 
Translate »
Share This