• Twitter
  • Facebook

Credits: Capitol Records

Afgelopen woensdag is Arthur Lee “Pooch” Tavares overleden. Hij maakte deel uit van Tavares, de groep die in de seventies een aantal grote hits wist te scoren, zoals met ‘Heaven must be an angel’. Opzijn Facebook pagina postte zijn broer Perry Lee “Tiny” Tavares, een foto ter herinnering aan zijn broer met de boodschap: “Miss what we had.”  In 2021 was al een andere broer, Ralph, overleden. “Now you two can get the stage ready for us. RI-Paradise,” aldus Perry Lee. In 2014 kreeg Arthur Lee “Pooch’ een hartinfarct, waarvan hij herstelde maar stopte met optredens en het management.

De broers, zonen van Kaapverdiaanse ouders, begonnen op te treden in 1963 als “Chubby and the Turnpikes”, toen de jongste telg dertien jaar jong was. Daarvoor zongen de broers met hun vader terwijl hij hen met zijn gitaar begeleidde. Hij zong Kaapverdiaanse wereldmuziek. Dat veranderde toen (stief)broer John zijn platenspeler met Temptations- en Four Tops plaatjes huize Tavares in droeg.

Jarenlang traden ze eerst als “Chubby and the Turnpikes” op om in 1971 na een tournee in Italië hun familienaam als groepsnaam te nemen.  Twee jaar later tekende de band bij Capitol Records, waarna ze hun eerste hit scoorden in Amerika met ‘Check it Out’. In 1974 prijkte ‘She`s gone’ op de eerste plaats in de Amerikaanse R&B hitlijst. Dit liedje was geschreven door de toen nog nagenoeg onbekende Daryl Hall en John Oates. In 1975 bracht Tavares ‘It only takes a minute’ uit. Deze singel werd opgepikt in Nederland, maar struikelde in de Tipparade. In Amerika werd het echter een top tien hit. 

Gek genoeg reikte de opvolger, ‘Heaven must be missing an angel’, niet hoger dan de 15e plaats in Amerika. Zo niet in Nederland! Deze singel betekende de doorbraak voor Arthur Lee en zijn broers. Het nummer stond op hun album ‘Sky high’. ‘Heaven must be missing an angel’ was hun eerste singel die ze opnamen met hun nieuwe producers Freddie Perren en Keni St. Lewis.  Het nummer duurde ruim 6 minuten, wat voor de platenmaatschappij de reden was om het in twee delen te knippen. Zo was de A- en B-kant gevuld!

Met de opvolgers ‘Don`t take away the music’ en ‘Whodunit’ had Tavares nog twee grote hits in Nederland. In 1977 werkte Tavares mee aan de razend populaire soundtrack ‘Saturday night fever’. De groep nam voor deze plaat ‘More than a woman’ op (een cover van de Bee Gees), dat in Amerika een hele grote hit werd, maar hier de hitlijst niet haalde. Dit nummer lbracht Tavares hun heuse Grammy Award.   In 1984 vertrok Ralph uit de groep. Een jaar later haalt Tavares als kwartet nogmaals de Nederlandse Top 40 met ‘Heaven must be missing an angel’, dankzij een remix van Ben Liebrand.  Arthur Lee “Pooch” Tavares werd 81 jaar.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This