Vandaag, 28 januari viert Arnold Mühren zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is bekend geworden als bassist en songwriter van The Cats. Zo schreef hij bijvoorbeeld de grote hit ‘One way wind’, waarvan er meer dan een miljoen exemplaren werden gekocht. Daarnaast was Arnold verantwoordelijk voor drie nummer 1 hits van The Cats in de Veronica Top Veertig, waaronder ‘Lea’.  Nadat een hele grote fan van The Cats, Lia Vertelman, omkwam door een verkeersongeval, schreef hij een lied voor haar.  De bassist wist het adres van Lia`s moeder te achterhalen. Namens de band condoleert hij haar moeder, die verrast is met deze reactie van The Cats.

Het plotselinge overlijden van de fan, die geen concert oversloeg, maakte diepe indruk op Muhren. Voor haar schrijft hij het nummer “Lea”. De andere leden van de band willen het nummer uitbrengen op single, maar Muhren vindt dat Lia`s moeder eerst haar goedkeuring moet geven. Dat gebeurd, maar onder geen beding mag het verhaal achter Lia in de publiciteit komen. Pas in 1988, wanneer Arnold Muhren gevraagd wordt hoe “Lea” tot stand kwam, vertelt hij het verhaal van de fan. ‘Lea’ werd in Nederland een nummer 1 hit!

De groep werd rond 1962 opgericht. Ze noemden zich toen nog The Mystic Four en later de Everley Kosters en traden op in kleine zaaltjes in de buurt. Vanaf 1964 veranderen de jongens de bandnaam in The Blue Cats, dat later tot The Cats werd ingekort. ‘What A Crazy Life’ werd in 1966 de eerste hit van de Volendammers in de Veronica Top Veertig.

De band bestond uit Piet Veerman, Jaap Schilder, Theo Klouwer, Cees Veerman en Arnold Mühren. Hun allereerste single “Jukebox” namen ze op bij het piepkleine Amsterdamse label Durlaphone. Dat het nummer op single verscheen dankten de Volendammers aan het winnen van een talentenjacht, dat Radio Veronica (op zee!) had georganiseerd. Bij Veronica waren de mannen vaak te gast in de deinende studio, mét paling.

Rond 1972-73 zette Arnold naast The Cats zijn eigen muziekstudio op. Hij heeft muziek geproduceerd voor tientallen artiesten, variërend van Gordon en Van Velzen tot Acda en De Munnik en 50 Cent. Het meest succesvolle album dat in zijn studio werd opgenomen, was ‘De waarheid’ van Marco Borsato uit 1996, waarvan meer dan 800.000 cd’s werden verkocht.  

 
Translate »
Share This