Vandaag, 28 januari viert Arnold Mühren zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is bekend geworden als bassist en songwriter van The Cats. Hij schreef acht liedjes die bij de beste elf in de Top 40 terechtkwamen, waaronder de grote hit ‘One way wind’, waarvan er meer dan een miljoen exemplaren werden gekocht. Daarnaast was Arnold verantwoordelijk voor drie nummer 1 hits van The Cats, zoals ‘Lea’. Nadat een fan van The Cats, Lia Vertelman, omkwam door een verkeersongeval, schreef hij een lied over haar, Lea, dat in 1968 een nummer 1-hit werd.

De groep werd rond 1962 opgericht. Ze noemden zich toen nog The Mystic Four en later de Everley Kosters en traden op in kleine zaaltjes in de buurt. Vanaf 1964 veranderen de jongens de bandnaam in The Blue Cats, dat later tot The Cats werd ingekort. ‘What A Crazy Life’ werd in 1966 de eerste hit van de Volendammers in de Veronica Top Veertig.

De band bestond uit Piet Veerman, Jaap Schilder, Theo Klouwer, Cees Veerman en Arnold Mühren. Hun allereerste single “Jukebox” namen ze op bij het piepkleine Amsterdamse label Durlaphone. Dat het nummer op single verscheen dankten de Volendammers aan het winnen van een talentenjacht, dat Radio Veronica (op zee!) had georganiseerd. Bij Veronica waren de mannen vaak te gast in de deinende studio, mét een zootje paling.

Rond 1972-73 zette Arnold naast The Cats zijn eigen muziekstudio op. Hij heeft muziek geproduceerd voor tientallen artiesten, variërend van Gordon en Van Velzen tot Acda en De Munnik en 50 Cent. Het meest succesvolle album dat in zijn studio werd opgenomen, was ‘De waarheid’ van Marco Borsato uit 1996, waarvan rond 800.000 cd’s werden verkocht.

 

 

 
Translate »
Share This