• Twitter
  • Facebook
Foto: Rob C. Croes (ANEFO) Wikipedia

Vandaag viert Anthony Kiedis  zijn 60e verjaardag.  Gefeliciteerd! Je kent hem natuurlijk als de zanger en frontman van de Red Hot Chili Peppers.  Anthony Kiedis en Michael Balzary leerden elkaar kennen op Fairfax highschool. Ze waren allebei buitenbeentjes en werden beste vrienden. Op school leerden ze Hillel Slovak en Jack Irons kennen. Michael Balzary speelde al van jongs af aan trompet en zwoer bij jazz. Toen Slovak hem echter rock liet horen was hij meteen verkocht. Slovak, die gitaar speelde, leerde hem basgitaar spelen, en ze begonnen een band. Balzary (Flea) op basgitaar, Slovak op gitaar en Irons op de drums.

Ze hadden allerlei korte projecten. Op een gegeven moment zou Kiedis een keer mee mogen doen met zijn eigen tekst (hij schreef al regelmatig teksten). Het nummer dat ze speelden, Out in L.A. is het allereerste nummer van de Red Hot Chili Peppers. Eerst heette de band Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem dat later Red Hot Chili Peppers genoemd werd. Ze braken door met het album ‘Mother`s Milk’ in 1989. Drie jaar later scoorde de band hun grootste hit. Met de door Gus Van Sant geregisseerde videoclip wonnen ze een MTV Video Music Award  voor ‘Under The Bridge’, dat de 1e plaats bereikte in de Nederlandse Top Veertig.   De single stond op het succesvolle album ‘Blood sugar sex magik’. De tekst van ‘Under the bridge’  omschrijft Anthony’s ervaringen met drugs in Los Angeles. Ook singles als ‘Californication’, ‘By The Way’, ‘Dani California’ en ‘Snow’ waren vette hits.

Afgelopen juni gaf de band nog een uitverkocht concert in het Goffertpark in Nijmegen. In juli sloot de band Rock Werchter 2022 af. Het nieuwste album van Red Hot Chili Peppers verscheen afgelopen maand: ‘Return of The Dream Canteen’.

 
Translate »
Share This