Vandaag viert Anny Schilder haar 62e verjaardag. Gefeliciteerd!  De Volendamse zangeres was verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het succes van de band BZN. Daarnaast werd ze ook bekend als helft van het duo Jan (Jan Keizer, BZN`s voormalige zanger) en Anny. Hoe het allemaal begon?  In 1976 werd zij gevraagd door drummer Jack Veerman als zangeres. Hij herinnerde zich haar als meisje achter een viskraam dat goed kon zingen. Na een kleine auditie bleek dat zij eigenlijk niet durfde. Maar na lang aanhouden praatte Veerman haar om.

Met ‘Mon Amour’ sloeg BZN een heel andere weg in: de palingsound.  De groep begon aanvankelijk als BZN `66 en was vooral populair bij bruiloften en partijen, dankzij hun Shadows-achtige sound. De eerste singles worden bescheiden successen. Begin jaren zeventig stapt de groep over naar rock en scoren behoorlijke hits met nummers als ‘Bad bad woman’ en ‘Sweet silver Anny’.

‘Mon amour’ lag al jaren op de plank, maar paste voorheen niet bij de sound van de groep. Met Annie Schilder als zangeres bleek de groep een gouden greep te hebben gedaan.  De producers twijfelden of ze het liedje alsnog moesten uitbrengen en het werd daarom op goed geluk losgelaten op Nederland. ‘Mon amour’ sleepte vrijwel meteen de Alarmschijf binnen en versloeg binnen enkele weken ABBA van de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig (1976).  Voor de bandleden was dit een onbeschrijflijk moment. Cees Tol in het boek BZN twintig jaar muziek:

“Jan Keizer en ik zaten op de Mavo toen bekend werd dat Mon amour op de eerste plaats stond. Niet te geloven. En tegen de leerkracht: We gaan ervandoor. […] Driekwart van de klas snapte niet wat we daarmee bedoelden. Jan Tuijp, door geldgebrek een baan als leraar begonnen: Ik gaf met pijn en moeite twee weken nog les, daarna ging het niet meer. Als ik de klas binnenkwam zong het hele stel in koor “Mon amour”. Van lesgeven kwam dan niet zoveel. Daar moest mee worden gekapt en wel zo snel mogelijk.”

Het succes was niet meer te stoppen. ‘Sevilla’, ‘Marching On’, ‘Pearly Dumm’  en ‘Just An Illusion’ was maar een hele kleine greep uit de top 10-hits van de band. Behalve in Nederland was BZN ook populair in België, Duitsland, Roemenië en Zuid Afrika. In het laatstgenoemde land vergaarde BZN niet minder dan 9 platina platen.

Tussen 2010 en 2019 werkte Anny ook samen met Jan Keizer als duo. De samenwerking kwam in 2009 tot stand nadat beide artiesten de nummer 1 hit ‘Mon Amour’ van BZN zongen ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Mies Bouwman. De enorme respons van het publiek leverde het gelegenheidsduo op. Annie bracht in 2019 haar laatste single uit met Jan: ‘The Time Of My Life’.

 
Translate »
Share This