• Twitter
  • Facebook
Credits: DJ-Vernon-Wikpedia

Anitha Doth viert vandaag haar 51e verjaardag. Gefeliciteerd! Anita Doth is de zangeres van 2 Unlimited. Het duo is, gemeten naar verkoopcijfers, de succesvolste Nederlands-Belgische popband in de geschiedenis. Gedurende de eerste helft van de jaren 90 behaalden de Belgische producers Jean-Paul De Coster en Phil Wilde met Anita Doth en Ray Slijngaard vele wereldhits. In totaal verkochten zij wereldwijd meer dan 20 miljoen platen.  Het succes was te danken aan hun sound: het duo maakte als eerste de crossover van underground hardcore-techno naar radio-vriendelijke pop.

Met hun eerste single “Get Ready For This” (1991) was het meteen raak. Niet alleen een top 10 hit in Nederland, maar ook ver daarbuiten.  Het nummer haalde ook een stevige notering in de Amerikaanse Top 100, maar dan wel vier jaar verder, wanneer 2 Unlimited intussen wereldberoemd is geworden.  Er volgen tournees die hen niet alleen naar andere Europese landen brengt, maar ze doen o.a. ook India, Zuid-Korea, Japan, Zuid Amerika en Australië aan.  Wanneer in februari 1992 hun debuutalbum uitkomt en Anita en Ray down under optreden, staan ze daar met 3 singles tegelijk in de hitparade. 

De opvolger “Twilight Zone” werd hun eerste nummer 1 single in de Nederlandse Top Veertig. Dat lukte ook met “No Limit”, waarvoor Anita & Ray een platina plaat kregen. De single zal uiteindelijk in 35 landen de hitlijsten aanvoeren! 2 Unlimited weet hit na hit te scoren in de periode 1991 tot en met 1996. ‘Tribal dance’, ‘Faces’, ‘Let the beat control your body’ en ‘No one’ bereiken allen de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Met ‘The real thing’ scoort het duo hun derde en laatste nummer 1 hit.

In het voorjaar van 1996 stappen Anita en Ray uit 2 Unlimited omdat ze zich niet langer kunnen vinden in de muzikale koers van het Belgische producers duo en de twee zijn het er niet mee eens dat ze minder dan hen verdienen. Zowel Ray als Anita proberen solo voet aan de grond te krijgen. Anita gaat aan de slag bij TMF en Radio 538. Ook maakt ze solo singles, met een combinatie van house en drum&bass. Haar solo singles slaan echter niet aan.

In 2009 volgt een 2 Unlimited reünie en treedt het tweetal op tijdens Koninginnedag op het Museumplein te Amsterdam. ‘In da name of love’ wordt de reünie single en wordt opnieuw een top tien succes in Nederland. Er volgen wereldwijde optredens. In 2012 werken ze ook weer samen met muziekproducer Jean-Paul De Coster: ze zijn alle drie ouder en wijzer geworden. In het voorjaar van 2016 stapte Doth uit 2 Unlimited, omdat het te moeilijk te combineren zou zijn met haar solowerk. Ze is anno 2017 docente op de Herman Brood Academie.

 
Translate »
Share This