• Twitter
  • Facebook
Credits: Brian-Aris-Capitol-Records-Wikipedia

Vandaag viert Andy Taylor zijn 62e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was gitarist in de band Duran Duran, die vooral in de eighties zeer succesvol was. De groep bestond naast Andy uit Simon le Bon (zang), Nick Rhodes (keyboards), Roger Taylor (drums) en John Taylor (basgitaar). De drie Taylors waren trouwens geen familie van elkaar. Hun debuutalbum ‘Duran Duran’ uit 1981 bevat een succesvolle mengeling van disco, new wave en op David Bowie geënte pop. Hiermee brak de groep, mede dankzij sterke singles als ‘Planet Earth’ en ‘Girls On film’, direct door in Engeland.

Duran Duran werd in 1978 opgericht als een soort tegenreactie op de toen heersende punk-rage. De band vertegenwoordigde de new-romantic stroming. In 1982 verscheen het album Rio, waarna ook de rest van de wereld volgde. De van dit album afkomstige single ‘Hungry Like The Wolf’ betekende hun doorbraak in Amerika en de aanstekerballade ‘Save A Prayer’ werd een wereldhit. De leden van Duran Duran waren vanaf die tijd supersterren.

Met ‘The Reflex’ scoorde Andy en de rest van de boys van Duran Duran hun enige nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig. Maar ‘Wild Boys’, ‘Notorious’ en hun James Bond theme ‘A View To A Kill’ werden ook enorme hits. In 1986 stapte hij in navolging van Roger Taylor uit Duran Duran.  Samen met collega John Taylor, Robert Palmer en Chic`s Tony Thompson maakte Andy een succesvol uitstapje naar de band Power Station. Met de band scoorde hij o.a. de hit ‘Some like it hot’ en maakte hij twee albums.

Andy was ook actief als songwriter gitarist en producer voor o.a. Rod Stewart, Then Jericho, C. C. Catch, Paul Rodgers (with The Law), Belinda Carlisle en Gun. Solo maakte hij ook een aantal singles, waarvan ‘Take it easy’ (1986) één van de meest succesvolle was. In de nineties had Duran Duran een succesvolle comeback met onder meer ‘Ordinary World’ en ‘Come undone’. Na enkele bandwisselingen was Duran Duran vanaf 2001 weer terug in de originele bezetting. In 2021 verscheen hun laatste album ‘Future past’. Afgelopen november 2022 maakte Andy bekend te lijden aan prostaatkanker, waarvoor hij nu wordt behandeld.

 
Translate »
Share This