8 juli 1961 was de geboortedag van Andy Fletcher, toetsenist en medeoprichter van Depeche Mode. Fletcher begon zijn loopbaan in de band No Romance In China als bassist, samen met schoolvriend Vince Clarke. In 1979 ruilde hij de bas om voor een synthesizer en richtte samen met Clarke en Martin Gore de band Composition of Sound op. Nadat Dave Gahan als zanger toetrad tot de band werd de naam in 1980 gewijzigd in Depeche Mode. 

De band scoorde hits met nummers als Just Can’t Get Enough, Enjoy the Silence en People Are People.  In 1995 verliet Alan Wilder de groep en werd Depeche Mode een trio.  Andy nam tussen de charismatische Dave Gahan, en de experimentele Martin Gore nam Andy Fletcher een wat onopvallende plaats in. In 1989 bagitaliseerde hij zijn rol  in ‘101’, de documentaire van D. A. Pennebaker over Depeche Mode: “Martin is de songwriter, Alan is de goede muzikant, Dave is de zanger en ik doe maar wat.”

Het meest recente album van Depeche Mode  dateert van 2017. De band verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums en is de best verkopende synthpopact aller tijden.  Later werkte Fletcher ook nog als DJ. Andy Fletcher overleed dit voorjaar. Hij zou vandaag 61 jaar zijn geworden: het mocht niet zo zijn.

 
Translate »
Share This