Vandaag viert Andrew John Ridgeley zijn 58e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was de wederhelft van George Michael in het duo Wham. Twaalf jaar waren Andrew en George, toen ze elkaar leerden kennen. “Vlak voor het doornemen van de presentielijst stelde de juf een nieuwe jongen voor. Toen ze vroeg wie hem de komende weken een beetje wegwijs wilde maken op school, was ik de enige die zijn vinger opstak. Georgios Panayiotou heette hij. Een veel te moeilijke naam. Georgios werd al snel Yoghurt. En Yoghurt werd Yog, zoals ik hem altijd ben blijven noemen.”

Andrew Ridgeley droomde van een eigen carrière als popmuzikant, het kostte enige overredingskracht ook George Michael enthousiast te krijgen voor die droom. “Ik zeg niet dat ik hem er aan de haren heb moeten bijslepen, maar echt warm liep hij niet voor het idee van een eigen band.  Hun eerste bandje heette The Executive, en ze speelden ska. Je zult op op internet vergeefs zoeken naar die groep. “Ze zijn er wel, ergens diep in een archief,” aldus Andrew Ridgely. De kans dat we ze ooit te horen krijgen acht hij klein: “De erven George Michael zijn heel streng als het gaat om niet uitgebracht materiaal. The Executive was best een aardig bandje. We zijn nooit door het publiek weggehoond.”

Daarna kwam Wham! George Michael leverde het leeuwendeel af binnen de band: hij schreef de nummers en was vooral de zanger binnen Wham. Ridgeley was de woordvoerder van de band, een rol die cruciaal was voor hun eerste succes. Ridgeley overtuigde Michael ervan dat Wham zijn imago moest veranderen. Van de sombere jongens met diepzinnige teksten naar de meer poppy lyrics zoals in “Wake Me Up Before You Go Go”. Vele hits zouden volgen, zoals ‘Edge Of Heaven’, ‘Freedom’ en “Last Christmas’.

Wham bestond maar vijf jaar. George Michael wist na Wham! een zeer succesvolle solocarrière op te bouwen, maar overleed onverwacht op 25 december 2016. Andrew probeerde tevergeefs een acteercarrière te beginnen, maar die kwam niet van de grond. Ook zijn solocarrière stelde weinig voor. Zijn album ‘Son of Albert’ (1990) flopte. Tegenwoordig is hij een milieuactivist.

 
Translate »
Share This