• Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld en Geluid, AVRO, Wikipedia

Op 18 maart, maar dan in 1972, komt André van Duin binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Angelique’.  Het was de eerste single van André, die de Nederlandse hitlijst haalde.  In de zomer van 1964 brak Andre Kyvon door in Nederland. Hij nam toen deel aan het programma Nieuwe Oogst van de AVRO. Dit was sinds 1958 al een zeer succesvol TV programma, waarin jong talent op zang- en muziekgebied de kans kreeg zijn voordeel te doen met in de jury: Bep Ogterop, Pim Jacobs, Karel Prior en Skip Voogd. Het viertal was vol lof over de 17-jarige Rotterdamse machine bankwerker, die met een bandrecorder op het toneel staat!

Andre deed een bandparodie, die bestond uit een audio-montage van fragmenten van onder andere Wim Kan, Toon Hermans en ‘Surfin’ Bird’ van The Trashmen. Op 24 juli 1964 won hij glansrijk de finale en kreeg een bokaal en een optreden in de televisieshow van Willy en Willeke Alberti: de Zaterdagavondshow.

Twee weken later, op 8 augustus 1964, vormde zijn bandparodie het voorprogramma van het legendarische optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus. Hierop kreeg hij veel aanbiedingen. In 1965 kwam Van Duins eerste single uit bij Philips: ‘Hé! Hé!’ (Ik heet André), bekend van zijn optreden bij Willy en Willeke Alberti. Het is het begin van een indrukwekkende carrière als komiek, revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker.

Zijn eerste hit ‘Angelique’ is afkomstig van zijn debuutalbum ‘André van Duin’. Het was een cover van ‘Fair Swiss maiden’, geschreven door Roger Miller. Het lied is waarschijnlijk bekender onder de titel ‘The Swiss maid’ gezongen door Del Shannon in 1962. Van Duin had al eerder een nummer van Miller Nederlandstalig ingezongen (Chug-a-lug werd Hassebas)). De B-kant van de single was ook succesvol: ‘Wonderkind’. Dit was eveneens een cover, ditmaal van Further more van Ray Stevens uit 1962. Beide liedjes op Van Duins single werden van een Nederlandse tekst voorzien door Johnny Austerlitz, beter bekend als Herman Pieter de Boer. ‘Angelique’ behaalde de 15e plaats in de Veronica Top Veertigen hield het 14 weken vol.

 
Translate »
Share This