Terug naar 26 juni 1976! Op deze dag ging de Troetelschijf naar ‘Fool in the mirror’ van Alquin. De track van de Delftse band werd geschreven door Ferdinand Bakker, Michel van Dijk (beide afkomstig uit Alquin) en stond op de LP ‘Best kept secret’. De band trad in januari 1972 voor het eerst onder de naam Alquin op in het Amsterdamse Paradiso. Datzelfde jaar tekenen ze een platencontract met Polydor. Begin 1973 wordt Alquin door de lezers van Muziekkrant Oor uitgeroepen tot ‘meest trendsettende band’. Dat jaar verschijnt de LP ‘Mountain queen’. Belangstelling voor de band is er ook over de grenzen.

Zo toert Alquin in 1974 door Engeland en Duitsland als voorprogramma van Golden Earring en in Frankrijk met The Who. Michel van Dijk (eerder o.a. in Les Baroques, Ekseption en Brainbox) wordt aangetrokken als zanger. Het derde album ‘Nobody Can Wait Forever’ wordt opgenomen, met o.a. de single ‘Wheelchair groupie’. De plaat slaat in Nederland goed aan, maar in Amerika valt het succes tegen, zodat geplande optredens worden afgeblazen. De single krijgt radio airplay, maar belandt niet in de Nationale Hitparade.

Het album ‘Best kept secret’ wordt in Londen opgenomen, met Vic Smith als producer. Het wordt hun best verkochte LP in Nederland. De single ‘Fool in the mirror’ krijgt veel aandacht op de Nederlandse radio, maar ook deze bereikt de Nationale Hitparade niet.

 
Translate »
Share This