• Twitter
  • Facebook
Credits: Richard William Laws , Wikipedia

Vandaag viert Alan Price zijn 81e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse muzikant is vooral bekend als de originele toetsenist van The Animals. Hij richtte op jonge leeftijd The Alan Price Rhythm and Blues Combo op, dat later, als Eric Burdon erbij komt, wordt omgedoopt tot The Animals. Hun eerste single was ‘Baby let me take you home’, nog meer een middle-of-the road nummer, dat de band later nooit live meer heeft willen spelen. De opvolger werd ‘House of the rising sun’, wat zich ontpopte tot een enorme hit, tot een Amerikaanse nummer 1 notering aan toe. Niet een origineel nummer, want Joan Baez nam het bijvoorbeeld al in 1960 op. Nina Simone deed het dunnetjes over in 1961 en een jaar later zette Bob Dylan het op de plaat. Maar The Animals boekten er de grootste hit mee.

Zo is ook te horen op klassiekers van The Animals, zoals ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’, en ‘Bring It On Home To Me’. Maar het succes eiste ook zijn tol. De band werd door het management in een strak schema de weg op gestuurd en toerde door Engeland, de rest van Europa en Amerika. Als zanger kwam Burdon steeds meer in het centrum te staan. Muzikale meningsverschillen, maar ook een vliegangst deden Price in de zomer van 1965 besluiten de groep te verlaten.

Dat gebeurde onder het mom van vliegangst, maar in werkelijkheid lagen spanningen binnen de band ten grondslag aan zijn vertrek. Eén van de redenen was een conflict over de royalty’s van de hit ‘House of the rising sun’. Hij richt zijn eigen band Alan Price Set op, met wie hij ook grote hits scoorde zoals ‘I Put A Spell On You’ en ‘Hi-Lili Hi-Lo’. Als duo, met Georgie Fame scoorde hij in 1971 een Veronica Top Veertig nummer 1 hit met ‘Rosetta’.

In 1975 kwamen de vijf oorspronkelijke Animals toch weer bijeen om, in de studio’s van Chas Chandler, intussen een succesvol manager en producer, een nieuw album op te nemen. Dit ‘Before we were so rudely interrupted’ kwam pas in 1977 uit. Deze plaat werd lauw ontvangen. In 1983 kwam de plaat ‘Ark’ uit. Daarna kwam er niets meer van een reünie. De vijf Animals kregen in 1994 een plaatsje op de Rock ‘n Roll Hall of Fame.

 
Translate »
Share This