Vandaag viert Alan Price zijn 80e verjaardag. Gefeliciteerd!  De Britse muzikant is het meest bekend als de originele toetsenist van The Animals. Price leerde zichzelf orgel spelen en was de oprichter van het Alan Price Rhythm and Blues Combo, later omgedoopt in The Animals.  Zijn orgelspel bij The Animals hoor je terug in classics als Don’t Let Me Be Misunderstood’, en ‘Bring It On Home To Me’ en ‘House of the rising sun‘.

Price verlaat de band in 1965 onder het mom van vliegangst, maar in werkelijkheid liggen spanningen binnen de band ten grondslag aan zijn vertrek. Een van de redenen is een conflict over de royalty’s van de hit ‘House of the Rising Sun’. Vervolgens richtte hij de Alan Price Set op, met wie hij niet minder dan zeven hits scoorde, waaronder het legendarische ‘I Put a spell on you’.  Zijn tweede album ‘A Price On His Head’ in 1967 bevat zeven songs van de toen nog onbekende Randy Newman. The Alan Price Set valt in 1968 uit elkaar.

Met Georgie Fame werd ook ‘Rosetta’ een internationale hit. Later had Price een eigen tv-programma en had hij succes met filmmuziek voor onder andere de uit 1973 daterende film ‘O Lucky Man!’. Ook maakte hij samen met Rob Hoeke het album ‘Two of a kind’. (1977) In 1994 krijgen The Animals een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame.

 
Translate »
Share This