Alan Parsons wordt vandaag 72 jaar. Gefeliciteerd! Hij maakte niet alleen muziek met zijn Alan Parsons Project, maar mag daarnaast ook worden gerekend als één van de grootste producers aller tijden. In zijn vroege jaren werkte als (assistent)-technicus mee aan ‘Abbey Road’ van The Beatles, aan verschillende platen van Wings en aan platen van de The Hollies (onder andere ‘He ain’t heavy he’s my brother’ en “’The air that I breathe’).  Daarnaast produceerde Alan Parsons o.a. albums van John Miles, Steve Harley & Cockney Rebel, Pilot (Magic) en Al Stewart (Year of the cat).

Het begon allemaal bij de Abbey Road studio’s: “De eerste ervaring was de Apple sessies. Hiermee werkten we toe naar het legendarische optreden op het dak. Er was op dat moment helemaal niets geregeld, ze (The Beatles) kwamen naar de studio om ons om hulp voor een film te vragen. […] Ik was zelf ook op het dak er zijn beelden dat ik er ben”, aldus Parsons een interview aan muziekwebsite The Prog. Na dit project werkte Parsons mee aan het legendarische album Abbey Road.

Alan Parsons’ meest succesvolle werk is toch wel ‘The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd. Een artistiek hoogstandje en tot op heden één van de bestverkochte albums ooit.  Het was echter ook een van de lastigste projecten waar hij ooit aan werkte: “Het had in een kwart van de tijd gekund. Alleen de ‘loops’ en alle ritmische geluiden voor ‘Money’ duurde al een eeuwigheid. We moesten, letterlijk, met een liniaal de afstand tussen twee effecten op de tapes meten. Wanneer je dat nu met moderne techniek doet, kost het nog geen tien minuten.” Het album leverde Parsons een Grammy op.

In 1975 richtte hij The Alan Parsons Project op. Met veel (meer en minder) bekende studiomuzikanten maakte deze band zeer gepolijste conceptalbums. Het bekendst zijn het op single uitgebrachte “The Turn Of A Friendly Card” en het door ex-Zombies zanger Colin Blunstone gezongen “Old and Wise”. De grootste hit van The Alan Parsons Project in Nederland was echter het door zijn kompaan en co-producer Eric Woolfson gezongen ”Don’t answer” me.

 
Translate »
Share This