• Twitter
  • Facebook
Credits: RCA Records, Wikipedia

Op 19 februari, maar dan in 1977,  komt Al Stewart binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Year of the cat’. Het was de titelsong van het zevende album van de Schotse Stewart. Hij schreef het nummer samen met Peter Wood en nam het op in de Abbey Road studio’s te Londen. Alan Parsons produceerde dit prachtige album, waarmee Al Stewart zou doorbreken in Nederland.  De werktitel voor het liedje was trouwens ‘Foot of the stage’, met bitterzoete herinneringen aan de Britse comedian Tony Hancock, die later zelfmoord zou plegen. Stewart zag ervan af en wijzigde de tekst rigoureus. Hij wilde niet aan andermans leed verdienen.

De pianoriff op het nummer was van Peter Wood, die eerder met grootheden werkte als Roger Waters, Cyndi Lauper en Bob Dylan. De saxofoonsolo mag zeker niet onvermeld blijven. Die is van Phil Kenzie . Ook niet de eerste de beste: hij werkte eerder met Sensational Alex Harvey Band, Rod Stewart en John Miles.

Met ‘Year of the Cat’ behaalde Al Stewart de 6e plaats in de Nederlandse Top Veertig.  Ook de opvolger ‘On the border’  behaalde een top tien hit notering.  Het uit 1978 daterende ‘Time passages’ en de bijbehorende titelsong konden het succes van ‘Year of the cat’ in ons land echter niet evenaren. Voor dit album werkte Stewart samen met gitarist Peter White. In Amerika bereikte de plaat evenwel de eerste plaats en werd daar met platina bekroond.

 
Translate »
Share This