• Twitter
  • Facebook
Credits: Helge Øverås, Wikipedia

Vandaag viert Agnetha Fältskog haar 73e verjaardag. Gefeliciteerd! De blonde zangeres ken je natuurlijk van ABBA, de Zweedse band die doorbrak met het Eurovisie Songfestival in 1974. Maar een jaar eerder deden Agnetha, Anni-frid, Bjorn en Benny al een poging de nationale Zweedse finale te winnen met ‘Ring Ring’, maar toen kaapte de groep Nova de eerst plaats weg en mocht afreizen naar Luxemburg.

Vóór de start van ABBA was Fältskog al een ster in Scandinavië. Haar carrière begon ze echter op 15-jarige leeftijd als telefoniste bij een autobedrijf. `s Avonds trad ze op als zangeres in het dansorkest van Bernt Enghardt. Ze kreeg ze veel succes en werd ontdekt door de Zweedse rocklegende Little Gerhard. Op 17-jarige leeftijd tekende Agnetha een contract bij CBS Records. Enkele maanden later stond ze op nummer 1 in Zweden met ‘Jag var så kär’. Ook speelde ze Mary Magdalene in de Zweedse versie van de musical Jesus Christ Superstar.

In 1968 ontmoette de zangeres Björn Ulvaeus. Hij was lid van The Hootenanny Singers. Agnetha’s vriendschap met Björn, Anni-Frid Lyngstad en Benny Andersson leidde uiteindelijk tot het oprichten van ABBA. De rest is geschiedenis. Na de winst in 1974 met ‘Waterloo’ volgden vele internationale superhits, zoals ‘S.O.S.’ en ‘Mama Mia’(1975), ‘Fernando’, ‘Dancing Queen’, ‘Money Money Money’ (1976), ‘Knowing me, Knowing you’(1977), ‘Take a chance on me’, ‘Eagle’ (1978), ‘Voulez vous’, ‘Gimme gimme gimme’, ‘I have a dream’(1979), ‘’The winner takes it all’, ‘Supertrouper’ (1980), ‘One of us’(1981) en ‘The day before you came’(1982).  ABBA is de op-één-na best verkochte band ter wereld. Nog altijd doen de ABBA platen het goed, niet in het minst te danken aan de twee musicals rond de Zweedse supergroep.

In 1983 startte Fältskog met haar internationale solocarrière. Ze nam met producer Mike Chapman het album ‘Wrap Your Arms Around’ me op. De plaat werd een groot succes en verkocht in het eerste jaar na de uitbreng meer dan 1,2 miljoen exemplaren. De singles ‘The Heat is on’ en ‘Wrap Your Arms Around’ me waren samen ook nog eens goed voor een verkoop van ruim een miljoen exemplaren. In Amerika en Japan kwam ‘Can’t Shake Loose’ op single uit. Het werd haar eerste solo hit in de Amerikaanse top 30.

Tijdens een televisiegala in 1986 ontmoette ze Peter Cetera, de zanger van de Amerikaanse groep Chicago. Ze besloten samen een elpee te maken. Het resultaat was het in 1987 internationaal verschenen album ‘I stand Alone’. In 1989 laste Fältskog een sabbatperiode in. Ze ging zich meer toeleggen op haar kinderen en stopte met zingen.

In 2004 maakte ze haar echte comeback met een volledig nieuw album, My Colouring Book, met covers van haar jeugdidolen uit de vroege jaren 60, zoals Sandie Shaw, Art Garfunkel, Doris Day, Connie Francis, Petula Clark en Dusty Springfield. Fältskog scoorde in Scandinavië, Europa en Engeland een hit met de single If I Thought You’d Ever Change Your Mind, oorspronkelijk gezongen door Cilla Black.

Vanwege haar vliegangst liet Agnetha in 1999 verstek gaan op de internationale première van de musical Mamma Mia! in Londen. Bij de Zweedse première van de musical in Stockholm op 12 februari 2005 verscheen ze voor het eerst sinds 16 januari 1986 weer samen in het openbaar met Lyngstad, Andersson en Ulvaeus.

In het voorjaar van 2013 kwam het album A uit met uitsluitend nieuw materiaal. Met name in Engeland, Duitsland, Australië en Zweden deed deze cd het erg goed en behaalde hij de platinastatus. In Nederland behaalde Agnetha met haar plaat de vierde plaats in de officiële albumlijsten.  In 2021 maakte ABBA een comeback met de release van het afscheidsalbum ‘Voyage’. In Londen is de nog altijd immens populaire band te zien in de ABBA Arena.  Hierbij treden de bandleden niet zelf op, maar zien de toeschouwers gedigitaliseerde versies van ABBA hun oude en nieuwe werk spelen op het podium.

 
Translate »
Share This