Adriano Celentano viert vandaag zijn 83e verjaardag. Deze veelzijdige man is bekend als Italiaanse acteur, regisseur, komiek, songwriter, zanger en televisiepresentator. Aanvankelijk leert het vak van horlogemaker, als hij de kans aangrijpt om mee te gaan doen aan een rock-`n-roll wedstrijd in 1957. Het is het moment dat Elvis Presley grote opgang maakt met zijn muziek. Celentano wint de eerste prijs en laat de hotloges zijn voor wat het is: hij kiest voor een muziekcarrière!

Met vier vrienden begint hij in 1956 zijn eerste band, de Rock Boys. Drie jaar later vormt Celentano een nieuwe band, I ribelli (De rebellen). Ze debuteren op het Festival dell’Avanti in Milaan met het nummer ‘Teddy girl’. In deze tijd werkt Celentano voor het eerst samen met Mina Mazzini, een van de bekendste zangeressen van Italië.

In 1960 verschijnt zijn eerste album en speelt hij een rol in Federico Fellini’s beroemde speelfilm La Dolce Vita. Hij wordt een superster. Een jaar later doet hij mee aan het San Remo Festival met “24.000 Baci”, dat in Nederland wordt vertaald door Peter & Rockets tot ’24.000 Kussen’. Adriano richt zijn eigen platenlabel op en scoort prompt met “Azzuro” het officieuze Italiaanse volkslied. Dit nummer wordt in Nederland zijn eerste hit. Het bereikt de 28e plaats in de Veronica Top Veertig.

Het nummer werd gecomponeerd door Paolo Conte, die toevallig ook op deze datum, 6 januari, jarig is. In Nederland kennen we Celentano vooral van de alarmschijf én Veronica Top Veertig hit met de bijna onuitspreekbare titel ‘Prisencolinensinainciusol’. Dit nummer, afkomstig van zijn LP ‘Nostalrock’, bereikte opvallend genoeg eerder de Amerikaanse dan de Italiaanse hitlijst.  Achteraf beweert Celentano dat de onzintekst was gericht op het verbeteren van de communicatie tussen alle volkeren.

 
Translate »
Share This