• Twitter
  • Facebook
Credits: Fernando Pereira, Nationaal Archief, Wikipedia

Op 11 december, maar dan in 1982, kwam ABBA nieuw binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Under Attack’. Op dat moment wisten we het nog niet, maar het was voor decennia lang, voorlopig de laatste single release van de vier Zweden.  ABBA was van plan een geheel nieuw studioalbum uit te brengen, maar de stress die het werkklimaat met zich meebracht – het boterde al niet meer zo tussen de leden – leidde ertoe dat de groep een pauze inlaste, waarna er een compilatiealbum werd uitgebracht met alle singles van de groep plus de twee nieuwe singles ‘The day before you came’ en ‘Under attack’. De nummers werden ook redelijk snel na elkaar uitgebracht: er zaten maar een week of zeven tussen.

Björn Ulvaeus noemde ‘Under Attack’ een goed nummer dat een grotere hit zou zijn geweest indien het eerder in de ABBA-periode was uitgebracht, Benny Andersson vond het nummer, ondanks een sterke productie, niet een van ABBA’s beste opnames. Hoe dan ook: het nummer bereikte de 5e plaats in de Nederlandse Top Veertig en één van hun kleinere hits.

Op het moment dat er mixen van ‘Under attack’ werden opgenomen in de Polar Music Studios (augustus 1982), was de verwijdering al zichtbaar. Frida vertrok in september naar Europa, Amerika en Canada om haar album ‘Something`s going on’ te promoten, terwijl Agnetha nummers uitzocht voor haar eerste solo plaat. Vanaf januari 1983 werden de nummers voor ‘Wrap your arms around me’ opgenomen. Björn en Benny waren op dat moment net gestart met het uitwerken van ideeën om samen met Tim Rice een musical te maken. Besloten werd, dat Björn en Benny eerst het album ‘Chess’ zouden schrijven en opnemen om daarna de draad met ABBA weer op te nemen. Zover is het niet gekomen. Wat dat betreft bleek het einde van de video voor ‘Under attack’ symbolisch:  de vier ABBA leden eindigt met het weglopen uit beeld, tot ze helemaal uit zicht zijn.

 
Translate »
Share This